Саръмсаклъ,Айвалък,Турция


131 км. (81 миля) от Ассос,източно по крайбрежния път за Път Е 87 на юг.

Айвалък се появява за първи път в късните османски регистри от 1770 г., когато един османски морски герой,Гази Хасан паша,е подпомогнат от местната гръцка общност,след като неговия кораб потъва наблизо.Скоро след това,на града е дадена автономия,вероятно като жест на благодарност и мюсюлманското население е преместено в отдалечени селища,оставяйки гърците да развиват търговията със зехтин.През 1803 г. е основана една гръцка академия по предписанията на Платон,с курсове по старогръцки,физика,логика,философия,реторика и математика.Нищо не се е запазило от училището днес.В края на Първата световна война гърците нападат Турция с претенции за Егейското крайбрежие,но гръцката армия е прогонена през 1922 г. и цялата гръцка общност на Айвалък е депортирана.
Айвалък е известен морски курорт на Егейското крайбрежие и е разположен в близост до едни от най-интересните исторически забележителности в Турция - древния град Пергамон, Троя, Асос, както и до гръцкия остров Лезбос.

Този бързо нарастващ град има някои от най-хубавите представители на гръцката архитектура от XIX е.в Турция.За разлика от типичната османска къща (стройна,тясна и построена от дърво,с един надвесен над залива прозорец),гръцките сгради са каменни с класически триъгълни педименти над квадратната основа.Разходете се по малките странични улици,водещи до хълма в сърцето на старата жилищна област (Талат Паша Джадеси и Гюмрюк Джадеси).Няколко исторически черкви днес са превърнати в джамии."Св.Йоан" е сега Saatli Cami (Саатлъ Джами) (Джамията с часовника)."Св.Георги" е сега Cinarli Cami (Чинарлъ Джами)(Джамията с чинара).Архиерейската черква,сега музей,излага забележителни картини върху рибя кожа,изобразяващи живота на Исус.Черквата е временно затворена поради реставрация и не е определена никаква дата за повторното и откриване.

След разходка из града,тръгнете по главната улица,Ататюрк Джадеси,на запад по крайбрежието,за да стигнете хубавата 10-километрова плажна ивица,наречен Sarimsakli plaji (Саръмсаклъ плажъ).
"Саръмсаклъ" е най-близо от турските курорти след преминаването от Европейската в Азиатската част на Турция.
Сарамсаклъ е един от курортните градчета разположени в близост до Айвалък (на около 7 км), известен с най-дългата пясъчна плажна ивица в Турция - 9 км. и най-добре развитите туристически комплекси - хотели, ресторанти, дискотеки...
Айвалък се намира на около 600 км от България, на 200 км от Измир и на около 300 км от Кушадасъ.


Китното хотелче.... В Турция всички хотели имат басейн-БЕЗПЛАТЕН



Най-широката плажна ивица в Турция,с чист пясък и прозрачна морска вода.....

Физкултура-за малки и големи
Красива гледка-кьм гръцкия о-в "Лесбос" в далечината

Морски сувенири
Да-на БГ шредлагат турове


Малка спретната кьщурка
Джамията

Тук дори конете са красиви..

Зокум


Шшшшшшшшт !


На път за Айвальк


От това тепе се открива прекрасна гледка към о-в "Джунда",който е свързан с шосе към Аъвальк



Хубави къщурки..





Църква от гръцко време



Пристанището

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...