Глухите камъни крият град,по-голям от Перперикон


Глухите камъни /Silent Stones/ е скален култов комплекс, създаден от траките преди няколко хилядолетия. Намира се на няколко километра от село Малко Градище в североизточните Родопи. Няколкостотин трапецовидни ниши са издълбани върху монолитен скален блок, който изниква от земята като гигантски зъб висок 30 метра. Ролята на тези отвори не е напълно изяснена, но се предполага, че са се използвали за погребални урни. На 50м. от нишите са мегалитните гробници, две от които са отлично запазени. Първата представлява помещение дълго 2м. и широко 1,5 метра, издълбано в гранитната скала. От него чрез 33 издялани в камъка стъпала се отива на самия връх, на който е разположена гробницата - мавзолей. Тя е с много по-големи размери, където е погребан знатен тракийски вожд. Целият погребален комплекс Глухите камъни е бил ограден с голяма крепостна стена, основите на която личат и до днес. Мегалитният комплекс Глухите камъни е бил едно от най-големите тракийски светилища от пр.н.е., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети. Това усещане се подсилва и от невероятната панорамна гледка от върха му, от който като на длан се вижда язовир Ивайловград.

Тракийски град, по-голям от Перперикон, крият Глухите камъни




Цяло тракийско селище е скрито под местността Глухите камъни до любимешкото село Малко Градище. Такива са твърденията на известни родни археолози, които в различни периоди от време са провеждали проучвателни дейности край историческата забележителност в Източните Родопи. Последните опитващи се да намерят доказателство на тази теза са д-р Георги Нехризов и екипът му от специалисти, които до края на месеца имат задачата детайлно да разучат от кой период датират Глухите камъни и за какво са били използвани те.
Те смятат, че ако успеят научно да обосноват своите твърдения, ще се започне поетапното разкриване и търсене на древното селище. За него пък се смята, че е в пъти по-голямо от Перперикон.
Според историческите летописи, някъде в този регион през първото хилядолетие преди Христа наистина е съществувал древен град. Той бил един от най-добре развитите в тази част на империята.
Все пак специалисти преценяват, че скалният комплекс около Малко Градище е бил предпочетен и по друга причина. Той се намира на най-високия връх, от който се виждат и Арда, и Марица, а древните вярвания са, че именно на такива места боговете са по-близо и общуването с тях става възможно. Именно заради това археолози все пак смятат, че Глухите камъни е върховата част от мистериозното скално селище, съществувало в тази местност преди повече от 22 века.
Още по-интересно е, че там има византийска църква, която обаче е срутена до основи и все още трудно може да се прецени от кой период е.
Работата там тепърва започва. Множество родни историци и траколози предричат, че се крие нещо много голямо. Откритието ще взриви културната общественост не само у нас, а и в целия свят.
Ако това се случи, освен историческата му стойност откритието ще има и икономическа. То би довело до съживяване на целия регион Източни Родопи.
Кметицата на най-близкото до Глухите камъни село Малко Градище, Мария Петкова, споделя, че на практика там може да се приютят част от евентуалния поток посетители. Въпреки че в селото няма
къщи за селски туризъм, при евентуално отприщване на интереса мнозина от предприемчивите жители биха инвестирали в това, смята кметицата.

В Малко градище от поколения се предава древна легенда. Според нея някъде в местността Глухите камъни имало гробница, в която бил положен именит тракийски владетел. Според тогавашните вярвания той бил погребан с цялата си посуда и “9 вола злато”. Именно тази легенда се опитват да разшифроват през годините иманяри. Пак според местните митове и легенди, въпросният владетел бил погребан навръх Никулден. Затова вярванията са, че всяка година на тази дата златото заблестявало с пълната си красота, въпреки че е скрито в дълбините на пещера, намираща около Глухите камъни.
В селото се носят слуховете, че в култовата местност иманяри постоянно намират златни находки. Все още се говори как навремето именно с намереното злато някои вдигнали къщи и големи сватби.
























Снимки:http://avtotravel-bg.blogspot.com

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...