Веломаршрут по пътя на „Желязната завеса” ще преминава и през България


Веломаршрут с дължина 6 800 км. ще преминава през 22 страни от най-северната точка на европейския континент при бреговете на Баренцово море до черноморския бряг на България. До преди двайсет години идеологическото разделение между Източна и Западна Европа издигаше трудно преодолими граници и невъзможност за общуване между хората от съседните в двата блока държави. Днес този спомен за някогашното разделение се превръща в символ на обединена Европа. Линията, която разделяше и географски две политически системи, ще бъде използвана за екотуризъм, културно и историческо опознаване на граничните райони. Ивицата на някогашната „Желязна завеса” съвпада и с така наречения Европейски зелен пояс.

Петко Цветков, координатор на „Зелен пояс” в Българска Фондация Биоразнообразие, очертава предимствата от избора на бъдещия веломаршрут. „Инициативата Европейски зелен пояс съвпада с този веломаршрут и те се раждат като наследство върху бившата „Желязна завеса”, казва г-н Цветков. Недостъпните и неизползвани преди райони са запазили изключително биологично разнообразие и са добра основа за развитие на устойчив туризъм във всичките райони и общини, през които ще минава велосипедният туристически маршрут. В българската част на Европейския зелен пояс влизат Западна Стара планина, Краище, планините Осогово, Беласица, Славянка, Източни и Западни Родопи, Сакар и Странджа. Нашата фондация изпълнява три проекта в планината Осогово, която е на границата между България и Македония. Подпомагаме и развитието на маршрути за велотуризъм, пешеходен туризъм и рафтинг в района на Кресна в Малашевска планина, допълва г-н Цветков. Подкрепяме дейността на Природен парк Беласица на границата между Македония, България и Гърция. За опазването на планината Странджа имаме съвместен проект на границата с Турция. Основната цел на тези усилия е да се запази природата и да се подпомогне местното и регионалното устойчиво развитие в районите на бившата „Желязна завеса”, сега известна под името Европейски зелен пояс.”

Предложението за веломаршрута „По пътя на Желязната завеса” е на депутата от Европейския парламент Майкъл Крамър. Той се е опитал да очертае линия на път, който да преминава през някогашни исторически места, но и през природни местности, запазили уникално биологично разнообразие. Първият веломаршрут, изработен от Майкъл Крамър, е с дължина 160 км. и включва единствено граничната зона на някогашното разделение между Източен и Западен Берлин. През 2005 г. Европейският парламент приема с голямо мнозинство предложението на г-н Крамър за създаването на велосипеден маршрут „Пътят на Желязната завеса”, записан под номер 13. Според евродепутата по този път бързо може да се развие туризъм, тъй като инфраструктурата за велосипедния транспорт не е скъпа. Избраните в маршрута места са удобни за колоездене и избягват натоварените пътища. Могат да се използват и алтернативни маршрути. Някои от тях са добре асфалтирани, а други са типични планински и селски черни пътища.

Няколко български организации са изготвили проект на стойност 110 хиляди евро. Той предвижда дейности, чрез които да се провери доколко отсечката, която ще преминава през страната ни, отговаря на предварително поставените критерии.

Автор: Лина Иванова

bnr.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...