Откриха втори Перперикон..


Пещерняци откриха уникално тракийско светилище, което може да засенчи дори Перперикон. Сензационната новина съобщи шефът на спелеоклуб "Дервент" Евгени Коев, предаде Стандарт.

"Намерихме пещера с 4-метрови човешки фигури, наоколо има и гробници", обясни той. Целият комплекс е много добре запазен и е с диаметър от няколко километра. Мястото е близо до Дунав, но засега се пази в тайна, за да се избегнат иманярски набези.

"Готов съм веднага да видя находката, макар да стана модерно сравнението с древното светилище край Кърджали", коментира пред изданието професор Николай Овчаров. Според него, ако разказът на пещерняците е достоверен, България може да се е сдобила с нова световна забележителност.

"Новото светилище се състои от уникална пещера с 4-метрови човешки фигури. То е поне отпреди 20 века. Целият комплекс е много добре запазен и е с диаметър от няколко километра. В тях има и гробници. Предполагаме, че те са на богати владетели или жреци", каза Коев.

Това не е първото откритие на клуб "Дервент". Сред най-големите постижения на Евгени Коев е една от арбанашките пещери, известна като Малката. В нея експедицията открива уникално изображение на Богородица от Средновековието. То е изрисувано върху загладени пукнатини и цепнатини на една от стените. Образът е разположен така, че между 3 и 4,30 часа следобед слънчев лъч прониква от миниатюрен отвор и го осветява.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...