Орестиада,Гърция/Orestiada,Greece/

Орестиада (на гръцки димотики: Ορεστιάδα, Орестиада, на катаревуса: Orestias, Орестиас, на турски: Kumçiftliği, Кумчифтлии) е най-северният град в Гърция, център на епархия Орестиада и дем Орестиада, а също така и втори по население град в ном Еврос. Има население около 20 000 души.

Градът е разположен на 2 км западно от река Марица, която представлява естествена граница между Гърция и Турция, на 23 км в посока юг югозапад от Одрин и на 66 км югоизточно от Свиленград. Административният център на ном Еврос – Дедеагач отстои на 110 км южно от Орестиада, между двата града са раположени градовете – Димотика и Софлу.

Уличният план на града е от мрежов тип и се движи почти успоредно в посока изток – запад и север – юг. Шосе E85/GR-51 преминаващо през Орестиада е изведено на 1 км западно от самия град.

Орестиада е модерен и съвременен град на 75 г., но в древни времена тук е имало селище, което се предполага, че е създадено от Орест, син на Агамемнон и Клитемнестра. Планът на днешна Орестиада е на архитект Спирос Дасиос от 1923 г.

Орестиада се стреми да играе важна търговска и социална роля в района. Градът разполага с железопътна гара, медицински център, филхармоничен оркестър и хор, а извън селището е разположена захарна фабрика, която обработва отглежданото в региона захарно цвекло. В региона има големи посеви с аспержи, картофи, тютюн, дини и житни култури, в животновъдството основно място заема говедовъдството.

Вижте снимки на Орестиада,направени от мен:


Orestiada,Greece /03.08.08/

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...