Създадоха най-подробната карта на Земята


Вече е публикувана е най-подробната карта на повърхността на Земята, съобщи Би Би Си. Базата данни, съдържаща се в картата, се състои от 1,3 милиона изображения и е резултат от сътрудничеството между американската аерокосмическа агенция НАСА и японското министерство на търговията.

Снимките били направени от японския високотехнологичен радиометър за термално предаване и отразявани, намиращ се на борда на спътника "Терра". Създадената като резултат от неговата дейност Световна цифрова триизмерна карта покрива 99 % от повърхността на нашата планета и ще бъде разпространявана за безплатно качване и употреба.

Спътникът "Терра", който има за задача да осъществява наблюдателни мисии на Земята, хвърля светлина върху въпроси от цъфтежа на водораслите до изригванията на вулканите. За измерванията на "Астер" нагънатостта на земния терен е отразена с точност 30 метра от едно възвишение до друго. "Това е най-пълната, съдържателна глобална цифрова база от данни на земната повърхност, която е налична в света", според Уди Търнър, учен от програмата на НАСА по мисията на "Астер".

Досега най-подробната подобна топографска карта принадлежеше на Радарната топографска совалкова мисия на НАСА, която покриваше до 80 % от повърхността на планетата. Резултатите от тази мисия обаче бяха по-малко прецизни при стръмните терени и при някои от пустините. В момента учение от аерокосмическата агенция на САЩ работят по обединяване на данните, получени от "Астер" с цел по-нататъшно подобряване на глобалната земна карта. (БГНЕС)

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...