В кръчмите по морето :Искаш пържола - носят ти две


Офертите на север паднаха до смешните 6-7 евро на ден, бихме комшиите по ниски цени
За първи път от години цените в курортите край Варна падат в разгара на лятото. Хотелиерите се борят със зъби и нокти за повече туристи, за да спасят сезона. Кризата е много тежка и вече на север може да се намери легло за смешните 6-7 евро на ден. От началото на сезона само в Златни пясъци са затворили 17 хотела. Очаква се броят им да нарасне до средата на август. Според бизнесмени чуждите гости са в пъти по-малко от други години, но за сметка на това има повече българи, които досега традиционно са почивали в Гърция и Турция.
Кризата натисна родните курорти и те биха комшийските по евтиния. Офертите "ол инклузив" в тризвездните хотели на втора и трета линия в Златни пясъци паднаха за месец до 17 евро на ден. И ако в Турция 10-дневна ваканция с осигурена храна излиза 199 евро, простата сметка у нас показва 170. Само така можем да привлечем повече българи, коментираха собственици. Именно дъмпингът на Турция накара бизнесмените по Северното Черноморие трескаво да пренапишат тарифите, за да запазят клиентите си. В четири- и 5-звездните бази най-скъпите оферти сега са за 25-40 евро. Освен това хотелиери подготвят отсега ново сваляне на цените с 30 на сто за туроператорите през следващата 2010 година, обяви шефът на Съюза на собствениците в Златни пясъци Койчо Койчев. Падат и цените на услугите не само по хотелите, но и по централните алеи на Златни пясъци, като се започне от заведенията, търговците и се стигне до атракциите.
Много кръчми правят всякакви компромиси, за да оцелеят и предлагат различни екстри. Викачи се вживяват в ролята на екскурзоводи и развеждат туристи из заведенията, като ги канят да опитат от менюто. Други стигат дотам да черпят гостите, ако не са харесали храната или напитките.
Трети пък отбиват от цената или дават две блюда на цената на едно. Семейни хотели край морето пък предпочетоха да осигурят подслон на търговци и помощен персонал, които работят в курортите, вместо да чакат туристи. Така със суперниски цени си удължават сезона от 1 юни чак до края на септември. Стаите са заети от бармани, сервитьори и готвачи, като приходите на хотелите са гарантирани. Сега на Златните има най-много руски и румънски летовници, както и доста млади поляци и чехи на възраст 16-18 г.
Най-скъпите хотели с 4 и 5 звезди също се опитват да примамят още туристи с отстъпки между 10 и 20 на сто до 31 август.
Така е например в комплекс "Берлин Грийн Парк", където е обявено намаление на всичко, което е включено в цената - нощувка с храна и напитки, ползване на басейн, чадър, шезлонг, фитнес и т.н. Цената за двама е 175 лв. на ден. Обявените тарифи в разгара на лятото от 11 юли до 21 август в хотел "Елена" също са много атрактивни и без обичайните завишавания. При 5-звездните хотели правят впечатление промоциите на Грандхотел "Варна" в "Свети Константин". Досега ол инклузив за човек в двойна стая бе 55 лв., от 20 юли до 12 август става 69, а след това до края на август - 79 лв. Това обаче е изключително изгодно и се вижда от наплива на български и руски туристи, почиващи тук. Малките семейни хотели край Варна предлагат нощувки при цена на двойна стая и за 40 лева.
Добромир Радушев

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...