Уникална тракийска гробница и тракийско светилище са открити край село Дряново в община Лъки !..


Уникална тракийска гробница е открита край село Дряново в община Лъки !

12 август 2009 | 19:01 | Агенция "Фокус"

село Дряново.

Уникална тракийска гробница и тракийско светилище са открити при теренен обход край село Дряново в община Лъки, съобщи за радио „Фокус” – Смолян кметът на община Лъки инж. Красимир Манов. Находката е на смолянските археолози Никола Дамянов и Дамян Дамянов.

Гробницата се намира в местността „Герге”, където е имало и стар параклис в чест на Св. Георги . Гробницата е изсечена в подножието на живописна скала и е с височина и дълбочина около 3 м. За съжаление, иманяри са изпреварили археолозите и са разрушили част от гробницата. Mраморната надгробна плоча, която е прикривала скалния гроб, най-вероятно е взривена. Районът около гробницата обаче е непокътнат и археолозите се надяват да извлекат ценна информация от него.

Предполага се, че може да бъде открита още една древна гробница в местността „Герге”. Инж. Манов обясни, че община Лъки подготвя проект по мярка 313 от Програмата за развитие на селските райони за развитие на туризма в общината. Съгласно проекта се предвижда разкриването на културно-историческото наследство на Лъки и останалите селища като предпоставка за развитие на туризма. В тази връзка е възложено на двамата археолози да извършат теренен обход и да изготвят доклад с информация за историческото наследство на общината.

До момента няма никаква конкретна информация за историческото наследство в общината. Досега не са извършвани никакви археологически разкопки, няма нито един обект, който да свидетелства за историята на Лъки, отбеляза инж. Манов. Общината е поискала и помощ от Министерство на културата, Държавния архив, както и музеите в Пловдив и Смолян, от където е получена оскъдна информация за историческите обекти в общината. „Предстои много работа по разкриването на археологическото наследство в общината, тъй като освен гробницата край Дряново са намерени и други интересни обекти. Набелязани са няколко района, за които само се предполага какво крият. Засега усилията на общината ще бъдат насочени за проучването на гробницата край Дряново, като има идея да се изгради екопътека и атракциони за посетителите”, заяви инж. Красимир Манов.

Здравко БЕШЕНДЖИЕВ

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...