Фестивалът в Единбург чупи рекорди заради кризата..


Най-големият фестивал за изкуство в света, който започна в петък в Единбург, се радва на небивал успех, дължащ се на финансовата криза, съобщават световните агенции. 63-ото издание на арт събитието, което събира почитатели от цял свят за три седмици през август, е регистрирало рекордна продажба на билети - с 21% повече от 2007-а, предишната най-успешна година.

"Това лято британците предпочитат да се отправят към Единбург, вместо да пътуват в чужбина", коментират организаторите на фестивала. Повечето туристи, които се очаква да го посетят, са от Уелс и Северна Англия. Силният интерес към събитието се отразява благоприятно и на хотелиерския бизнес.

"Тази година на фестивала в Единбург не се очакват много американски туристи заради рецесията. За сметка на това в Европа ситуацията се подобрява - швейцарският франк и еврото се стабилизират и се засилва притокът на туристи към града", споделят от хотелиерската асоциация в града.

Световната финансова криза е вдъхновила и много от проявите. Със средствата на изкуството, изложбите, театралните постановки, музикалните изпълнения и танцовите спектакли ще обърнат внимание и на други злободневни теми като войните в Ирак и Афганситан, класовите различия и т.н.

Гостите могат да посетят и фестивала на книгата, който също се радва на огромен интерес с предварително продадени 75% от билетите.

reuters

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...