БЧК провери плажовете във Варна..


Специалистите на БЧК - Варна по водно спасяване извършиха независима проверка относно осигуряването на плажовете с водни спасители и необходимото оборудване за спасяване на давещи се. Това се казва в отворено писмо до медиите след провелата се кръгла маса във Варна по проблемите на водното спасяване, съобщи varna24.bg.

Към 1 юли 2009 година в Област Варна вече има 5 човека удавени на море. Прогнозата е до края на сезона цифрата да нарасне значително.

Ситуацията по нашето Черноморие е повече от критична. Масово не се спазва наредбата да има спасителен пост на всеки 100 метра плажна ивица с по двама спасители. Едни от най-натоварените плажове са неохраняеми - Паша дере, Черноморец, Панорама. Там където има постове са в повечето случаи с един спасител и без необходимото оборудване, констатират специалистите.

Сериозно е положението и с обезопасяване на басейните. Към 31 юни заявка за разкриване на обект са подали 73 басейна. На територията на община Варна работят най-малко 220. Няма информация какво е състоянието на останалите 140, които не са подали заявка за разкриване, се казва още в писмото.

Като основен проблем спасителите от БЧК посочват преотдаването на дейности от страна на концесионерите и размиването на отговорността. Преотдаването на дейности за кратки срокове, значително затруднява организирането на водно-спасителната дейност, се казва в писмото.

Основните причини за тежкото състояние на водното спасяване е липсата на контрол, липсата на санкциониране на нарушителите и неработещи наредби и закони.

Специалистите по водно спасяване правят предлагат промяна в нормативните документи с ясно разписани правила и задължения на заинтересованите страни. Общинските администрации да осъществяват строг контрол и санкции, а на нарушителите да се спира търговската дейност или да се прекратява договора за концесия или преотдаване. Да се организират търговски сдружения с членове Туристическа камара, Туристически компании, БЧК, БНАПД и клуб "Приятели на морето" с предмет на дейност опазване на морския бряг, в т.ч. екология и водно спасяване. Да се сформират общински служби "Водно спасянане", които да осигуряват водни спасители за нуждите на плажовете, независимо дали са отдадени на концесия. Да се планират финансови средства за подготовката на спасителите под ръководството на БЧК, оборудване по водно спасяване, заплащане на труда им.

За плажовете, отдадени на концесия, тези средства да са за сметка на концесионерите. Общините да учредят фонд, в който да предвидят средства за водно спасяване. При недостиг на средства да се организират фондонабирателни кампании. Всички икономически субекти, които получават приходи от туристическа дейност, да заплащат такса за осигуряване безопасността на потребителите на услугите им.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...