Мръсотия в морето трови туризма в Бургаско..


 Лъскавите къщи в Сарафово също събират отпадните води в изкопи

Липсата на канализационни мрежи и пречиствателни станции в морските ни курорти край Бургас от години е най-болезнената язва на родния туризъм. Неуредиците продължават с години и тровят всяко лято почивката на стотици хиляди туристи. Няма нищо по-скандално от това да излезеш от морето покрит от глава до пети с... фекалии, след като си платил доста солено за няколко дни на море. Плажът на Равда стана пословичен с ежегодната поява на екскременти. Почти не минава сезон, без злощастни летовници да изпищят, че докато се плацикали в морето, се омазали с ако. При това в Равда има пречиствателна станция, строена през 1976 година. Към нея са вързани, не само хотелите в селището, но също и тези в Слънчев бряг и Несебър.


По-голямата част от Обзор и целият Ахелой например изобщо нямат канализация, а жителите я карат на познатите септични ями. Баровските квартали на Бургас - Сарафово и Крайморие, също я карат на изкопи, пълни с канална вода, въпреки, че иначе са кацнали на самият морски бряг. Без канал са също голяма част от малките, но доста скъпарски курорти Варвара, Лозенец и Резово. Трите селища нашумяха миналото лято след серия скандали провокирани от сигнали, че мръсотията се изхвърля директно в морето. Точно преди година бившият екоминистър Джевдет Чакъров обиколи курорт по курорт цялото Черноморие и отчаяно призоваваше местните власти да разработят проекти за пречиствателни станции.

Само в Равда недостигът на капацитета е за минимум 200 000 души. По морето обаче се направиха на глухи и с половин уста измърмориха "За к'во" са ни станции, като нямаме канализации".

Община Приморско бе една от малкото, които запретнаха ръкави и се възползваха от безвъзмездното финансиране. Там всеки момент ще заработят две нови канално-помпени станции с тласкателни колектори. Те ще обхванат отпадните води от новите квартали на града и вилна зона Узунджата. В Созопол също е в ход строеж на пречиствателна станция, който обаче стана исторически заради лошата локация на терена. Истината е, че дори и в курортите, които имат канализации, голяма част от отпадните води се излива директно в морето. Те идват най-често от новопостроените хотели и кръчми на морския бряг, които обикновено не са вързани към мрежата.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...