Полети за 40 лв. до Париж от догодина..


Резервацията месец по-рано намалява цената 10 пъти

Полети от София до Париж за 39,99 лв. ще станат възможни от 22 май догодина. Това заяви вчера вицепрезидентът на нискотарифната авиокомпания „Уиз Еър” Джон Стивънсън. Тарифата е за еднопосочен полет, като в цената влизат летищни такси, резервация, един ръчен багаж. За сравнение цената с традиционен авиопревозвач струва най-малко 320 лв.

Колкото по-рано се запази място за полет, толкова по-евтино ще струва, обясни той. Най-добре е, ако се направи резервация месец по-рано, защото, колкото повече се скъсява времето до датата на заминаването, толкова по-висока е и цената, обясниха експерти. По думите на Стивънсън българите най-често пътуват до Лондон, като цената на полета започва от 59 лв. Затова и за тази дестинация всеки ден има полети с нискотарифен превозвач. Освен от това колко по-рано е закупен билетът, цената зависи и от избраната дестинация, по кое време на годината ще е полетът.

Нискотарифни не означава нискокачествени полети, а превоз от точка А до точка Б на по-ниска цена, обясниха експерти. Евтините авиокомпании се справят по-добре с кризата, като в отчетите им за първото полугодие на тази година са посочени по–голям брой полети, увеличаване на пасажерите. Нискотарифни компании като „Уиз Еър”, „Райънеър”, „Изиджет” увеличават броя на дестинациите си и купуват нови самолети. Така евтините превозвачи успяват да привлекат повече клиенти от пазара за сметка на традиционните авиокомпании, заяви Стивънсън. По данни на летище София на първо място по превозени пътници е „България Еър”, следвана от нискотарифната „Уиз Еър”, „Луфтханза”, Австрийските авиолинии, като на пето място се класира отново нискобюджетен превозвач – „Изиджет”. Според данните пазарният дял на нискотарифните компании се е увеличил с 50 процента през първите шест месеца на годината спрямо същия период на миналата година. Така те вече заемат близо 27 процента дял спрямо този на останалите традиционни авиопревозвачи. Причината за това е в ниската цена на билетите.

В момента вътрешни полети се извършват от София до Варна и цените на билетите започват от около 10 лева с включени всички летищни такси, а с редовните авиокомпании полетът излиза минимум 170 лв.

Флотът на нискотарифните компании се състои от сравнително нови самолети, които са на възраст 3–4 години. Това е една от предпоставките за по-нисък харч на гориво и съответно по-ниски цени на пътуванията. Също така годишно повечето самолети на евтините превозвачи достигат средна заетост от около 87 процента.

За нискобюджетните авиопревозвачи е хубаво пътниците да са наясно, че се заплаща допълнително такса за багаж. Това е допълнителна тарифа за всяка чанта или куфар, която е с размери над ограничението, което е около 56 на 45 на 25 сантиметра в зависимост от избраната компания. Тя започва от 10 лв. нагоре в зависимост от тежестта на самия багаж. По-големите куфари задължително трябва да се чекират на летището и не могат да минат като ръчен багаж. Различните авиокомпании позволяват различна тежест за багажа, различен от ръчния. Така за всеки килограм отгоре пътниците ще трябва да предвидят по около 10-12 лв. в зависимост от избрания превозвач.

Допълнително се заплаща и за избор на място. В противен случай пътниците се настаняват там, където е свободно. Цените са около 10 лв. Автобусният транспорт, с който се стига от терминала до самолета, също се таксува, като тарифата зависи от летището, от което пътниците излитат или кацат. В повечето евтини компании не се предлагат безплатна храна и прожекции на филми. Бутилките с минерална вода също не са безплатни. Ако се наложи в последния момент да се промени резервацията, се заплаща такса, която е около 59 лв. Също така може да се наложи допълнително да се доплати разликата в цената за полета, с който се сменя.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...