Нов Перперикон се крие край Любимец


Разкриха тайната на ладия, пренасяща Слънцето. 9 вола, натоварени със злато, блестят на Никулден в местността Глухите камъни

Есента е сред най-подходящите сезони за културен туризъм, твърдят археолозите. Под ласките на последните лъчи на циганското лято и омаята на есенните багри обиколката по красивите исторически местности и любопитни обекти из страната е повече от удоволствие.


В съчетание с разходка сред природата пък е истинско презареждане, смятат най-запалените туристи. Едно от местата, които придобиха огромна популярност през това лято с откритията, направени от специалистите, е само на няколко километра от Любимец.

По пътя за Маджарово местността Глухите камъни, която е в подножието на връх Св. Марина, е уникално място. То примамва не само заради хилядолетните тайни, което е стаило, но и с красивата гледка от върха, при която язовир Ивайловград остава в краката ти, сякаш можеш да го изгребеш с шепи

Още преди година, когато започнаха първите сондажи на ошетаната вече от иманярите местност, шефът на екипа от специалисти д-р Георги Нехризов предрече, че известната дотогава само като тракийско светилище местност ще излезе нещо по-голямо.

Още в първите копки опитният археолог каза, че мястото се е ползвало не само за сакралните обреди на древните траки, но и по-късно - по време на ранното християнство.

Продължилите през това лято разкопки около скалите, обявени за паметник на културата, доказаха това. С помощта и на втори археологически екип, воден от колежката му д-р Весела Кацарова, дори се получи конкретна датировка на античния комплекс, разкрит там.

Възвишенията с мегалитите, които се сочат като едни от най-големите култово-погребални комплекси в Източните Родопи, се намират на няколко километра от селцето Малко градище. В над 200 изсечени в камъка трапецовидни ниши траките са поставяли праха на своите мъртъвци. От връх Св. Марина към река Арда
преди векове е имало огромен град с улици и къщи

Археолозите откриха и уникален тракийски петроглиф - рисунка, изсечена в скалата. След ровене из дебелите книги в крайна сметка знакът бе разшифрован - ладия, която пренася Слънцето. Според д-р Нехризов това е емблемата на целия тракийски комплекс, който обаче не е изграден във връзка със соларния култ.

За издълбаните върху монолитния скален блок с височина 30 м трапецовидни ниши се предполага, че са използвани за погребални урни на по-бедните жители, които не са можели да си позволят скална гробница. На 50 м от тях са мегалитните гробници, две от които са отлично запазени. Първата представлява помещение, дълго 2 и широко 1,5 м, издълбано в гранитната скала.

От него 33 издялани в камъка стъпала отвеждат до самия връх, на който е разположена гробницата мавзолей. Има и щерна (водохранилище). Целият погребален комплекс е бил ограден с голяма крепостна стена, основите на която личат и до днес. Имало е и богато украсена средновековна църква, която обаче е срината от иманярите.

В пръстта са намерени и фрагменти от стенописи, на които се различават части от мантия на светеци надписи. Сред артефактите са и комплект миниатюрни ритуални чаши, фигурки за упражняване на култови практики, както и мраморен канцлер от раннохристиянската църква и част от оградата на олтара. Според анализите се смята, че на Глухите камъни е имало цял манастирски комплекс.

Твърдението, че соченото за светилище на траките място е използвано и от ранните последователи на Христос в Източните Родопи, доказва и едно от най-интересните открития през двегодишното проучване. В открит гроб е погребана млада жена по типично християнски обред - със скръстени на гърдите ръце, а лицето й е обърнато на изток.

Преди фактите да заговорят обаче, местните хора бързат да подкладат мистиката на района с разказа си за древното злато, заровено в една от гробниците край Глухите камъни. Според легендата в нея бил положен знатен тракийски владетел, а към вечността с него поели и девет вола, натоварени със злато.

Според преданието всяка година по Никулден съкровището заблестявало с цялата си красота. Легендата се предава от поколение на поколение и държи нащрек иманярите в Родопския регион, а в близкото село Малко градище хората са готови дори да се закълнат, че са виждали това с очите си.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...