Тутракан изгражда крайдунавски парк с европари


Тутракан изгражда крайдунавски парк с европари

Една от общините, които ще реализират проекти по програмата за развитие на селските райони е Тутракан. Над 1,5 млн лева пък ще бъдат вложени за обновяване на населените места.Това включва възстановяването на Крайдунавския парк и ремонт на музея на рибарството и лодкостроенето.

Да имат Крайдунавски парк е дългогодишна мечта на жителите на Тутракан. Някога на това място е имало градина, но тя била унищожена от свлачища и ерозия. Сега брегът е укрепен с диги, а изграждането на парка вече е започнало с пари по програма ФАР.

Сейфидин Мехмед: „Много е хубаво, кея тука, Дунава, корабите минават... Трябва да го съединят – от тука чак до пристанището трябва да го направят."

Антоанета Арсова: „Трябва тук да има и една детска площадка, където децата да играят по спокойно на чист въздух.”

Желанието на хората скоро ще стане факт. Доизграждането на парка ще бъде финансирано по програмата за развитие на селските райони.

Даниела Стелиянова - нач.отдел „Проекти и програми” в община Тутракан: “Надяваме се, че строителството ще започне в едно нормално време пролетта на 2010 година.”

Единственият по цялото поречие на Дунав етнографски музей на рибарството и лодкостроенето е в окаяно състояние. Нуждае се от вътрешен ремонт и също ще бъде обновен.

Петър Бойчев - директор на музея: „Смъкване на мазилката, изолация на влагата и възстановяване, така че да е приветлива сградата за експозиция.”

Работата по проекта започва буквално от утре и трябва да приключи за 2 години. Музеят е сред 100-те национални туристически обекта. Уникалната му сбирка привлича стотици гости от страната и чужбина.

Автор: Маргарита Иванова, Силистра

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...