Сензационни находки откриха в могилата край Караново-уникален декориран стъклен ритон


Уникален декориран стъклен ритон е намерил екипът на Веселин Игнатов в могилата край село Караново. В България има само още един такъв - в музея в Стара Загора. На ритона е изобразена непознато животно.

Учените казват, че подобни стъклени предмети са изключителна рядкост не само у нас, но и по света. Могат да се видят само на няколко места, сред които са Британският музей и музея в Кьолн.

Разкопките край Караново започнаха през 2007 г. след иманярски набези. Преди година археолозите намериха в Източната могила останки от антична четириколка с впряг от два коня и куче.

Само преди няколко седмици те разкриха и погребение на тракийски аристократ. Заедно те са част от погребален комплекс. Тялото е било изгорено, но предметите, намерени в гробницата, са изключително ценни. Сред тях са няколко златни пръстена с геми. Единият от тях е с аметист с изключителна чистота и прозрачност.

Игнатов и колегите му са извадили и съдове от глина, стъкло и бронз, две сребърни чаши с позлата, тоалетно съндъче с бронзова украса, накити и сребърни монети на императорите Август и Тиберий.

Сребърните чаши, обясняват археолозите, са двуслойни и са изпълнявали ролята на термоси. На тях са изобразени еросчета и екзотични плодове, а изработката може да се сравни по изкусност с Рогозенското съкровище.

Погребението вероятно е от средата на І век. Покойният е бил член на одриската тракийска аристокрация. Край гроба е била положена антична кола с два коня. В пепелта и въглените от кремацията има и бойно въоръжение - дълъг и къс меч, кама, плетена ризница, пет копия и три щита.

Едно от големите предизвикателства пред учените е да ги извадят цели, защото те са на парчета. В продължение на няколко дни реставраторите обработват фините метални люспи на мечовете със специални препарати, които ще ги стегнат и съберат. Едва тогава въоръжението ще бъде бъде извадено от земята.

Работата на обекта продължават до края на ноември, за да бъдат извадени всички предмети. Разкопките се финансират от сдружение "Културни проекти" и Обединена българска банка, съобщава Vesti.bg. 

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...