Продават 239 хотела по Черноморието, липсват сериозно търсене и купувачи..


239 хотела по нашето Черноморие са обявени за продажба, като 159 са на юг, а останалите 80 - на север, сочи справка в сайта imot.bg.

Почти 70 от комплексите са на стойност над 1 млн. евро, останалите са малки имоти или по-скоро къщи, оборудвани да приемат туристи. Цените на някои стигат близо 3000 евро за квадратен метър, но има и такива за 400-450 евро за кв. м.

Сред предложенията е голям хотелски комплекс в Слънчев бряг за 11 млн. евро. Цената е бeз ДДС, уточняват собствениците. Разгънатата му квадратура е 6780 кв. м, а кв. м излиза 1622 евро /пак без ДДС/. Хотелът е на първа линия, само на 50 м от плажа. Освен обявените над 6 декара стаи, апартаменти, кафенета и ресторанти има и 6870 кв. м прилежащи площи - басейн, алеи, градини. Най-скъпият хотел във Варненския район пък се намира в Златни пясъци и се предлага на цена от 42,5 млн. евро.

В същото време на онлайн страницата на в. „Файненшъл таймс" в категорията Businesses for sale се продават 20 комплекса. От тях 16 са в Бургаска област, а 4 - във Варненския район. Една от най-скъпите оферти е за 4-звезден луксозен хотел на първа линия в курорта Слънчев бряг на цена от 35,2 млн. долара. Посочено е, че комплексът разполага с 1198 легла, от които 70% са с изглед към морето, две конферентни зали и два външни басейна. Обектът има и подписани договори с Neckerman (част от веригата Tomas Cook), Apollo, Fisher и други по-малки оператори. Сред офертите е и хотел в Поморие Penelope Palace, 4 звезди, който се продава за 36 млн. долара и предстои да бъде завършен през лятото на 2010 г.

Според Калоян Богданов, маркетинг мениджър на агенция за недвижими имоти „Адрес", повишеното предлагане на хотели се наблюдава през последните две, дори три години, а тенденцията се е засилила със задълбочаването на кризата, тъй като е намалял туристическият поток. "Лошата новина е липсата на сериозно търсене и реални купувачи, които да инвестират. По наши данни над 80% от всички оферти в категорията са за малки семейни хотели с до 40 легла. Част от тях могат да бъдат реализирани и като вили или къщи. Големите хотелски комплекси функционират, докато търсят своите нови собственици, но за съжаление с работата през изминалите години не могат да покажат възможност за постигане на желаната от купувачите доходност", посочва Богданов. По думите му причините за свръхпредлагането са в масовото строителство, недостига на управленски персонал и добър мениджмънт, липсата на инфраструктура.

„Част от обектите вероятно са строени и със спекулативна цел и инвеститорите опитват да "излязат" от пазара, преди да са изгубили всичко. У нас няма практика в търговията с хотели. Собствениците им ги обявяват, все едно оферират жилища според квадратурата и оборудването, без да отчитат приходите от последните години. В същото време купувачите, които се появяват, търсят възвръщаемост за 5-6 години", коментира експертът.

Продажбите на хотели са нещо нормално, още повече когато положението е кризисно, коментира за „Класа" Веско Налбантов, собственик на хотел „Колизеум" в Слънчев бряг. На въпрос, дали той би продал хотела си, Налбантов отговори: „С удоволствие!" Всеки бизнес достига своя връх и има свой капацитет, тогава е нормално да се пренасочи към друга дейност.

„Няма клиенти, затова има толкова много предлагане", смята Георги Щерев, собственик на хотелите „Иберостар Обзор и Изгрев" и председател на Съюза на собствениците в Златни пясъци. Ако има интерес и се постигне желаната цена, която възвръща направената инвестиция, защо един хотел да не се продаде? Криза в туризма има, тъй като 90-95% от бизнеса в бранша е на кредит. Необходимо е вече разработването на цялостен туристически продукт, пише в. "Класа".

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...