Започва събарянето на незаконно селище край Бургас..


Бургас. Започва премахването на незаконно вилно селище южно от Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Регионална дирекция за национален строителен контрол (РДНСК)-Бургас. 257 масивни къщи и многоетажни постройки ще бъдат съборени принудително в т.нар. „рибарско селище Ченгене скеле”. Сборният пункт на екипите и тежката техника е в 10.00 часа сутринта утре. Булдозерите ще се отправят към първите постройки, определени за разрушаване, които се намират в близост до бетоновата пътека към нефтобазата. На мястото ще присъстват екипи от Община Бургас, РДНСК, Гражданска защита, ОД на МВР, ЕВН, ВиК и фирмата изпълнител „Благоустройствени строежи”. Утре ще бъдат окончателно съборени четири строежа. Останалите ще бъдат премахвани поетапно в близките два месеца, но точните дати ще се уточняват допълнително от ДНСК. Началникът на РДНСК в Бургас инж. Милен Ненчев е категоричен, че няма процедура и възможност определените сгради да бъдат узаконени. Незаконните строежи са възникнали върху заграбени държавни и общински парцели и горски фонд предимно през последните 15 години. Преди 30 години тогавашната власт е раздала парцели по указа за самозадоволяване на бургаските рибари, които са оформили свое селище около три изкуствено направени водни канали на 10 км от града. След 1989 г. в района започва хаотично застрояване, без никакви строителни книжа, проектна документация и разрешения. Незаконно са отнети от Община Бургас и държавата стотици декари паркова и горска територия, която е обезлесена и бетонирана. Болшинството от сградите са монолитни, на два, три и повече етажа, като собствениците им не се препитават с риболовен занаят. Една част от строежите са издигнати направо върху бреговата ивица, която е изключителна държавна собственост. Главният архитект на Община Бургас последователно е отказвал да издаде разрешителни за строеж и същият, на по-късен етап, е издал мотивирани откази за узаконяване на всеки един от строежите. Въпреки това на мястото на рибарските бунгала изникна цял квартал с луксозни вили.
Процедурата по премахването е започнала през 2005 г., когато Община Бургас е предала на РДНСК списъка на всички незаконно построени сгради. След обследване са издадени заповеди за доброволно премахване, които са обжалвани от собствениците във ВАС. Жалбите са отхвърлени и съдът е оставил в сила разпореждането на държавната институция. В тази връзка ДНСК е издала заповеди за премахване на 257 строежа от Рибарското селище. Обектите подлежат безусловно на събаряне.
Собствениците са уведомени колко струва събарянето, а средствата ще се събират от Агенцията за държавни Вземания. Единствено бунгалата, бараките и дървените постройки, които имат характер на временни обекти, няма да се бутат засега. За тяхната съдба ще се произнесат експертите на Община Бургас.
На мястото на премахнатото незаконно селище се предвижда да се създаде модерно рибарско селище с европейска визия. Този проект е залегнал и в концепцията за нов Общ устройствен план на Бургас.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...