Разкопките на Ада тепе продължават..


Кърджали /КРОСС/ До седмица община Крумовград сключва договор с д-р Христо Попов, научен ръководител на археологическото проучване на „Ада тепе".

Той и екипът му ще продължат да изследват най-рано датирания рудник в Европа за златодобив от 15 - 11 век преди Христа. Ще работят през цялата 2010 г. Подпомагаме разкопките финансово, каза кметът на Крумовград Себихан Мехмед. Местата за проучване са в района, където канадската фирма Balkan Mineral and Mining е с намерение да добива злато, съобщава в. "Нов живот".

Ще съхраним славата на най-стария рудник, който е културен паметник не само от национална величина, но и международна, категорична е Мехмед. Кметът има пълно доверие на д-р Попов, който работи на „Ада тепе" от 2005 г., а от 2008 г. е ръководител от българска страна на българо-немски научен проект, с който се цели да се издирят, проучат и регистрират следите от древно рударство и металургия в Източните Родопи. Намерението на общината е археологическите доказателства да бъдат изложени в музея на града и той да се превърне в част от културния туризъм в Източните Родопи. Най-старият рудник на континента ще бъде включен в маршрута на дошлите да видят Перперикон и Татул. Зад тази ми идея застанаха участникът в разкопките на „Ада тепе" д-р Георги Нихризов, представител на Националния археологически институт с музей към БАН и археоложката от Регионалния исторически музей в Кърджали Даниела Коджаманова, сподели Мехмед.
Сградата на музея в центъра на града е възстановена. Със своите над 100 г. тя самата е паметник на културата. В залите вече са настанени съвременни стъклени витрини. Тези дни монтират осветлението. Предстои пренареждането на предметите и костюмите от бита на родопчани в пограничния район. То ще бъде продиктувано от специалисти на кърджалийския музей.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...