Велико Търново получи признанието за „Балканска столица на културния туризъм”


Българските хотели са сред най-добрите на Балканите.


Това стана ясно по време на състоялия се в Белград годишен конгрес на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация. След оспорвана конкуренция с колеги от цял свят, нашите мениджъри обраха някои от най-престижните награди на асоциацията – „Диамантеният глобус” за най-добър хотел на Балканите и „Кристалният глобус” за ресторантьорство. Призовете се връчват всяка година на най-елитните световни хотелски и ресторантьорски вериги и са се превърнали в запазена марка за качество и VIP обслужване.

Напоследък на мода у нас са бутиковите или тематичните хотели, при които всяка стая е аранжирана в свой собствен стил.

Българските мениджъри в бранша имат основание да се гордеят с успеха си. За пръв път наш хотел е удостоен с бляскавата титла „Диамантен глобус”, която се връчва само на най-луксозните, отговарящи на всички възможни стандарти в туризма хотели по света. Става дума за Гранд Хотел Поморие. Вече трета година хотелът посреща изискани гости от всички краища на света в черноморското ни градче Поморие, известно със здравословния си климат и лечебната си кал. А тя е в основата на цяла палитра от оздравителни процедури, предлагани в местните спа центрове. Българската верига за бързо хранене Happy Bar & Grill пък отмъкна „Кристалния глобус” на асоциацията, който е най-престижната световна награда за ресторантьорство. Най-добрият спа хотел на Балканите за 2009 г. също е български. Това е Гранд Хотел Велинград, разположен в едноименното родопско селище, което пък неотдавна бе обявено за спа столица на Балканите.
Познайте къде се намира и най-добрият градски хотел на Балканите за 2009 г.? Ами отново в България! Този път в черноморския град Варна. През есента на миналата година, напук на финансовата криза и на туристическото затишие в града, там отвори врати суперлуксозният „Димят”, който засега е най-големият градски хотел на северното ни крайбрежие. Стойността на инвестицията е 10 млн. евро. Собственикът Димитър Лефтеров признава че е поел огромен риск, но се надява да изплати кредитите си в близките 10 години. Междувременно хотелът му се нареди сред най-престижните средища за конгресен туризъм в района. И още една добра новина зарадва работещите в бранша.
Хотел „Димят” бе удостоен с наградата „Най-добър градски хотел на Балканите” за отминалата година.

По време на конгреса Балканският алианс на хотелиерските асоциации /БАХА/ официално обяви Велико Търново за „Балканска столица на културния туризъм”. Старопрестолният град е известен със старинните си църкви, със запазените останки от великолепни средновековни дворци и изпъстрения със събития културен афиш. От община Велико Търново заявиха, че в момента кандидатстват пред ЕС с проект за разнообразяване на туристическите атракции и подобряване на инфраструктурата в града. „Признанието, което получихме, е плод на 20-годишен труд” – каза за Радио България президентът на БАХА Благой Рагин, който е и председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според него ние притежаваме чудесни хотели. Проблемът обаче е в лошата инфраструктура – разбитите пътища, липса на указателни табели, нереставрираните исторически обекти и трудният достъп до тях, както и куп неуредици, които спъват отрасъла.


Едно от нашите предимства е, че хотелската ни база е 100 процента нова или обновена, смята Благой Рагин.

„В повечето случаи нашите 3-звездни хотели покриват критериите на 4-звездните европейски хотели – казва Благой Рагин. – Освен това предлагаме добро съотношение между цена и качество. В момента България разполага с над 1 милион хотелски легла, колкото и Хърватия. Но с тази база нашият балкански конкурент печели 9 млрд. евро годишно, а ние – едва 3 милиарда. Една от причините е, че през последните години, докато ние усилено изграждахме хотели, хърватите подобриха инфраструктурата си. Сега, когато вече има презастрояване на българските курорти, е крайно време да подобрим инфраструктурата, за да можем пълноценно да експлоатираме тези хубави хотели. Освен това имаме сериозно предимство – нашите са чисто нови! Коя друга държава в Европа може да се похвали със 100 процента нова или обновена хотелска база? Затова чужденците с удоволствие избират да почиват в България!”

Снимки: Венета Николова

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...