Демонтират открития параклис от 6 век при метростанция "Св. Неделя"

   

Разкритият при строителството на метростанция "Св. Неделя" църковен параклис ще бъде демонтиран от археолозите, които работят на място, каза за БТА Стоян Братоев - изпълнителен директор на "Метрополитен" АД.
Археологическата находка е била разкрита преди около две седмици при началото на строителството в участъка пред ЦУМ. Според специалистите параклисът е от около 6-и век, а каменната ограда в непосредствена близост до него е от 18-и век.
"След построяването на метростанция "Св. Неделя", която ще е на дълбочина 24 метра под пътното платно на бул. "Кн. Мария Луиза", над нея ще бъде експонирана цялата разкрита археология в участъка. Това ще е част от архитектурно-комуникационния комплекс "Сердика", който обхваща участъка от бул. "Кн. Мария Луиза" до пл. "Независимост" под Ларгото", обясни Братоев.
Входовете на новостроящата се метростанция от втория лъч на метрото ще са откъм ЦУМ и през съществуващият подлез при Централни хали.
"Направената томография в участъка пред ЦУМ показва наличие на още неразкрита археология", посочи още Стоян Братоев.
Археологически екипи работят по разкриването на находките в обсега на строителните дейности, като това става преди началото на същинското строителството./actualno.com 


Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...