Храмът "Света София" в Истанбул посреща туристите с нов имидж


С нов имидж посреща туристите храмът-музей Света София в Истанбул. Тези дни бе демонтирано стоманеното скеле, което поддържаше купола.

Цели 17 години гигантската контрукция с височина 55 метра и тегло 180 тона скриваше голяма част от великолепието на храма. 

Сега посетителите имат възможност да видят точно под купола изображението на ангела Серафим, чиято задача била да пази трона на Всевишния Бог, според евангелието. Екип от специалисти, който реставрира фреските е снел 7 пласта мазилка. Оказва се, че творбата е много добре запазена, въпреки че е на около 700 години. Запазени са други ангелски фигури.

След като османлиите превземат Константинопол превръщат "Света София" в джамия, а фреските замазват с мазилка, благодарение на което се запазват до наши дни, обясняват специалистите.

Ръководителят на програмата "Истанбул - европейска културна столица" Шекип Авдагич разказа, че "в рамките на програмата се реставрира галерията на горния етаж, библиотеката,от която са запазени над 5 хиляди тома османски книги, външната фасада."

Всяка година "Света София" се посещава от над 2 милиона туристи от цял свят и е един от най-ценните обекти от културното наследство не само на Истанбул, но и на света. Цълквата е на около 1500 години, 10 века служи за главен храм на православието, 5 века е джамия, а през 1934 година с декрет на Ататюрк е обявена за музей на Република Турция.

bnr.bg


Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...