България е прекрасна страна,но трябва да направи повече в посока на рекламата !

Германците - искат много, дават малко !

Нека дае лято...
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Нека да е лято...

Въпреки икономическата криза през тази година всеки втори жител на Федералната република ще отиде на почивка. Къде остана прословутата германска пестеливост и какви са предпочитанията им тази година?

Йорданка Йорданова разговаря с говорителя на статистическия институт Unister Market Research & Analysis Константин Коросидес.

Германците остават верни на традицията и на славата си като нация, която обича да пътува. И през 2010 година много от тях ще стегнат куфарите за почивка. Въпреки това се забелязва промяна в нагласата на германските туристи, казва Константин Коросидес от лайпцигския статистически институт Unister Market Research & Analysis:

един клик разстояние" width="194" border="0" height="143">Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Изгодната почивка - на
един клик разстояние

Туристическите бюра - само за пенсионери?

"41% от запитаните ще се опитат да похарчат по-малко пари за почивка. 26% пък предпочитат по-евтините пътувания и следят изгодните предложения в интернет. 15% от участниците в нашата анкета споделят, че ще се стремят да намалят разходите си, като съкратят времето за почивка."

В анкетата са участвали 1000 потребители на онлайн-портала www.ab-in-den-urlaub.de, който постепенно набира скорост в Германия и привлича все повече клиенти. Все повече германци предпочитат да резервират почивката си по интернет, отколкото да отидат в кварталното туристическо бюро зад ъгъла. А 14% от участвалите в анкетата търсят всеки месец изгодни оферти за почивка.

В Германия има около 10 500 туристически бюра. Резервации там правят предимно по-възрастните хора. По-младите се възползват от услугите на интернет-бюрата, казва Костас Коросидес.

"Установихме, че все повече хора, над 25% от германците, резервират почивката си по интернет, както е и в случая на сайта ab-in-den-urlaub.de. Това се дължи и на факта, че там офертите по принцип са по-изгодни, съотношението между цени и предлагане е по-атрактивно."

Освен това се забелязва и тенденцията, че все повече германци търсят повече качество за по-малко пари.

"И тук интернет е много полезен за хората заради възможностите за оценка на хотели и курорти. Което пък означава, че натискът върху отделните хотели се увеличава, те са принудени да предлагат услуги с по-високо качество за по-малко пари. Хотелите, които не отговарят на тези изисквания, трудно запълват капацитета си, защото интернет предлага прозрачност за клиентите."

Испания, Италия, Гърция и Египет - любими на германецаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Испания, Италия, Гърция и Египет - любими на германеца

А България?

50% от запитаните споделят, че качеството на хотелските услуги е много важно за тях. И тази година най-предпочитаните от германците дестинации са Испания, Италия, Гърция и Египет. А туристическите пакети с полупансион си остават най-търсени. Конкурентноспособна ли е България в надпреварата с класическите дестинации?

"Ако България иска да се утвърди като туристическа страна и да е конкурентноспособна, трябва да продължи с реставрирането на старинните градове, да се погрижи за добра инфраструктура. България е прекрасна страна, но трябва да направи повече в посока на рекламата. Нужен е активен туристически маркетинг. Записванията през портала www.ab-in-den-urlaub.de се увеличават, но все още са на ниско ниво", казва Костас Коросидес.

Автор: Й. Йорданова, Редактор: Б. Рачева

Радио "Дойче веле"

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.