Турция отваря за посещение един път годишно прочута арменска църква


Арменската църква на остров Акдамар

В знак на жест към арменците турското министерство на културата и туризма реши официално да отваря един път годишно за посетители прочутата арменска църква на остров Акдамар, близо до езерото Ван в Източна Турция.

Всяка година в началото на септември само за един ден църквата - музей ще се превръща в действащ храм и духовна обител за вярващите арменци. Решението за това беше издадено в края на миналата година по искане на министър Ертурул Гюнай.

Църквата е обявена за паметник на културата и е под управлението на Дирекцията за културното наследство и музеите. Тя е изградена в началото на ІХ-и век от от краля на Васпуракан Гагик I, след което през 1113-а година  е превърната в манастир. Реставрацията приключи наскоро, затова според валията на град Ван Мюнир Караоглу "няма никакъв проблем в нея да се извършват религиозни церемонии след 12-и септемри тази година.” Местните власти очакват  мястото да се превърне в дестинация на религиозния туризъм и притегателен център за хиляди православни от цял свят.

Политическият отзвук на това послание на добра воля от турска страна, идва непосредствено след сериозен гаф на турския премиер. Миналата седмица Реджеп Ердоган заплаши, че може да изгони от страната нелегално пребиваващите близо 100 000 арменски поданици. Днес той ще се срещне с настоятеля на арменската диаспора в Турция – Бедрос Шириноглу, с когото ще обсъдят идеята децата на тези арменски семейства да получават безплатно образование в турските държавни училища.


Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...