България - примамлива дестинация за голф туризъм

Снимка: БГНЕС

Комплексът „Блексирама” край Каварна.

Всяко нещо с времето си! Когато в началото на 90-те Масако Оя, японска бизнесдама, влюбена в България, реши, че има смисъл да се строи голф игрище у нас, това изглеждаше твърдe екзотично. Днес резултатът едва ли би трябвало да ни изненадва. През последните десетина години изграждането на подобни обекти отбелязва бум, а голф туризмът вече се сочи като една от приоритетните ниши. Тази заявка всъщност не е толкова екстравагантна, колкото изглежда на пръв поглед. Мина времето на наивната вяра, че само пясък, море, шопска салата и хотели са достатъчни, за да осигурят ръст в туризма. Затова напоследък се множат и проектите за яхтени пристанища, аквапаркове и спортно-възстановителни центрове. В България вече са утвърдени над 28 проекта за изграждане на голф игрища. Повечето оферти идват от общините, тъй като за стандартно игрище с 18 дупки са нужни поне 50 ха и в зависимост от това колко амбициозни са плановете за спомагателни съоръжения и вилни селища, необходимият терен може да надхвърли и 100 ха, а само общинските владения са толкова големи. Това е и една скъпа инвестиция. Например игрището в Ихтиман на 60 км от София, което е със стандартните 18 дупки, струва близо 4 млн. лева заедно със съоръженията: тенис корт, басейн, конна база, къщички и всичко необходимо за една приятна почивка.

За да се утвърди България като голф дестинация обаче, са необходими поне десет международно лицензирани игрища.

„Вече ги имаме – казва Румен Тодоров, член на Световната асоциация на голф журналистите и преподавател по голф в Международния колеж по туризъм – Добрич. - Голфът все повече се превръща в спорт, който се доближава до шотландските традиции, където е народна игра и се играе повече от 500 години и където почти всички игрища са обществени. В България с изграждането на игрища голфът набира популярност, още повече, че след шест години на Олимпиадата в Рио де Жанейро той ще бъде вече олимпийска дисциплина. По северното Черноморие, около Каварна, има 3 игрища. Има и около Разлог, около с. Баня, в Южна България, в близост до София - около Правец, около Равно поле, край Сливен, Източна България и др. Построени са из цялата страна сред прекрасна природа - в планините и край морето. Това са игрища, на които могат да се организират турнири от световна класа. Вече не звучи екзотично „Голф в България”. Имаме и още с какво да се похвалим. Българските голф игрища са построени от световни дизайнери. Ще спомена Гари Плеър, Йън Уснам, Питър Харадайн, Джак Никлаус – знаменитости в този спорт. Игрищата, събрани на едно място, които могат да се похвалят с участието на толкова велики дизайнери, отстоят на повече от 1500 км от България. Това е едно голямо предимство за нас.”
Подготовката на кадри за голф туризма е от особено значение. Международният колеж по туризъм в Добрич /Северна България/ вече има в своите програми дисциплината голф. И още по-доброто е, казва Румен Тодоров, че наши студенти вече са практикували в световни голф клубове в Ирландия, в САЩ, Великобритания, Карибските острови. Те показаха, че могат да обслужват клиенти от висша класа. Повече от четири години те изучават обслужването на този спорт по света и могат да прилагат всичко това у нас, както и да пропагандират българските голф игрища по света и така да привличат туристи.

През април чуждестранни туроператори в голфа и журналисти, пишещи за аристократичния спорт, ще посетят България. Какво ще им покажете?
”За първи път организираме запознаване на чуждестранни голф туроператори с условията в България. Това ще бъдат около 45 човека, представители на Световната асоциация на голф туроператорите IAGTO, които ще посетят новите голф игрища по Северното Черноморие „Лайтхаус”, „Блексирама”, „Тракийски скали”, които след време ще бъдат домакини на някои от професионалните голф турнири. Така че очакваме една мощна вълна от туроператори и журналисти от цял свят, които ще посетят Разлог, Банско, Правец, София и северното Черноморие и ще се запознаят с прекрасните условия на нашите голф игрища. Защото съчетанието на световни игрища от висша класа, природните дадености, с които България е богата, СПА центрове, които са навсякъде, културно- историческото наследство, екологично чистата храна – всичко това ще задоволи високите изисквания на голфърите. Обслужването ни също ще бъде на ниво и България ще се превърне в една от най-привлекателните голф дестинации на Европа” – каза в заключение Румен Тодоров, член на Световната асоциация на голф журналистите и преподавате по голф в Международния колеж по туризъм – Добрич.

bnr.bg


Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...