Най-големите измами за туристи!!!

paris-PANORAMAСъс затоплянето на времето туристическият сезон започва да набира скорост, но същото може да се каже и за усилията и въображението на престъпниците, които се опитват да лишат туристите от техните пари, пише Reuters позовавайки се на туристическия уебсайт VirtualTourist.com, който е изготвил списък на десетте най-големи измами за туристи.

"Повечето от тези измами не са ужасяващо сложни, което отчасти ги прави и толкова опасни, особено като се има предвид невниманието на туристите на първо място," казва генералният мениджър на уебсайта Джампиеро Амброси.

В списъка са посочени страните където тези престъпления изглежда се случват най-често, но всяко от тях би могло да се случи навсякъде.

1. Златната възможност; Франция

Ако се разхождате по улиците на Париж и някои изглежда си намери златен пръстен току пред краката ви просто го поздравете и отминете. Пръстенът е подхвърлен, а човекът, който се прави, че го е намерил, ще ви приложи невероятно сълзливи истории, за да ви убеди да го купите от него.

2. Маймунджилъци; Бали, Индонезия

Крадците не винаги се явяват в човешки образ. Маймуните в храма Улувату в Бали са известни с това, че отскубват от туристите всичко от слънчеви очила до фотоапарати, след което се скриват в близките храсти. Секунди по-късно техният дресьор съучастник, облечен като служител на храма, се появява, за да обяви, че ако туристите дадат няколко рупии за банани, би могъл да застави маймуните да върнат плячката си.

Източник: Profit.bg

3. Обранкомати; Тринидад и Тобаго

Използвайки рентгенова лента крадците в Тринидад и Тобаго изработват скиминг устройства, които се поставят в мястото на банкомата, където обикновено влиза каpтата, след което я задържат. След това услужлив и наблюдателен случаен свидетел като по чудо се появява, за да посъветва туриста да набере PIN кода наобратно, което ще освободи картата. За съжаление когато случайният свидетел по-късно прибере скиминг устройството, жертвата също така бива освободена и от парите си.

4. Пощенски картички до дома; Италия

Децата пред главната ж.п. гара в Рим са извести с това, че натикват химикал и пощенска картичка в ръцете на туристите, след което ги молят да им помогнат, за да напишат писмо "до вкъщи." След това обрисуват толкова мрачна картина на беднотия и глад, че туристът често се смилява и им дава пари.

5. На вашите услуги; САЩ

Основното при тази измама е, че разходите за румсървис винаги трябва да се начисляват на кредитната карта, чиито номер хотелът вече има. Ако служителят, който доставя храната до стаята ви поиска пари в брой или кредитна карта, значи има нещо гнило.

6. Имате нещо на гърба; Аржентина

Ако някой по улиците на Бунеос Айрес се опита да ви помогне да забършете несъществуващите птичи изпражнения от гърба на ризата ви, най-вероятно това не е единственото, което се опитват да забършат от вас. Екипи, работещи по двойки, използват тази техника за да обират объркани и погнусени жертви. Този трик има и още по-мръсен френски вариант, който включва истинска горчица.

7. „Обслужване" на клиенти; Бали

Това е още една от множеството измами с банкомати. В този случай се използва фалшив номер за обслужване на клиенти изписан на банкомат, който „гълта" картата на туриста. Когато жертвата се обади на този номер от отсрещната страна го питат за PIN номера, хотела, в който е отседнал и данни за връзка и го уверява, че картата ще бъде върната скоро след това.

8. Чейндж; Зимбабве

Уличните измамници в Зимбабве често предлагат на туристите невероятно изгодни обменни курсове при условие, че обмяната на валутата се извърши в уединено кафене. В кафенето парите се броят върху масата, но част от тях влизат в ластичка под масата; обяснението за обстоятелствата, при които се сключва сделката е, че полицията може да наблюдава. Излишно е да се казва, че по-късно туристът открива голямо несъответствие между преброената сума и сумата, която е получил.

9. Обаждаме се от рецепцията; САЩ

При тази проста, но нанасяща големи щети измама, сънените, неподозиращи гости на хотела биват събуждани много рано сутрин или много късно вечер от рецепцията с молба за данни за кредитната им карта. Чак по-късно те обаче осъзнават, че обаждането съвсем не е било от рецепцията.

10. Фалшиви пари; Китай

Въпреки че се полагат усилия за решаването на този проблем, сред китайските пари в обращение има значително количество фалшиви банкноти, по-голяма част, от които попадат в ръцете на нищо неподозиращи туристи. За да не се налага да носенето на детектор за фалшиви банкноти е най-добре да се избягват петдесетачки или стотачки или да се приемат само от банки.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...