На море с 60-80 лева дневни !

nesebar_oldcityОт 60 до 80 лв. е оптималната цена за настаняване с all inclusive по морето през този сезон. Това съобщи Байко Байков, от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АББТА).

Най-активно е търсенето именно на този тип настаняване, защото позволява на семействата да планират предварително бюждета си и на практика могат да не похарчат и лев повече от онова, което предварително са заложили. Споменатата цена се отнася до хотели, които са на първа и втора линия по плажната ивица и са категория четири звезди, съобщава в. Монитор.

Съществуват и много по-скъпи оферти, но като цяло българите се ориентират към най-доброто съотношение между цената, качеството и местоположението на почивната си база. Като най-сериозен за пореден сезон се очертава проблемът с недостатъчните атракции.

Поради кризата за поредна година ще продължи да процъфтява сивият сектор, потвърдиха от АББТА, като офертите отново ще спаднат до напълно невъзможни стойности като 2-5 евро на легло. Лошото е, поясни Байков, че когато по морските хотели се правят проверки, те са най-вече сред легитимните хотелиери, а нелегалните остават в сянка, защото не съществуват документално.

От НСИ отчитат значителен спад от около 50% на пътуващите към Гърция намаляват и онези, които отиват на почивка в Турция, допълни Иво Маринов, зам.-министър на икономиката. Нашето предположение е, че тези хора ще предпочетат да почиват в страната си.

Оценка за правилната посока на развитие на родния туризъм е фактът, че Ирена Георгиева от АББТА е вече президент на ЕКТАА, асоциация на туроператорите в ЕС с мандат от 2 години. Една от водещите задачи на организацията е въвеждането на нови европейски директиви, които да засилят правата на авиопасажерите в случаи, подобни на небесната блокада, предизвикана от исландския вулкан.

Още по-строги ще станат правилата за опазване багажите на пътниците и ще се повишат санкциите за повреда и загуба. Още по-висока ще бъде защитата на потребителите при фалит на туроператора или превозвача.

Ново за страната ни ще бъде въвеждането на персонална отговорност при онлайн продажбите на пакети и всякакви туристически услуги и ще бъде изяснена работата на онлайн посредника. Засега у нас не повече от 10 туроператорски компании предлагат цялостна продажба на пакети през мрежата.

Като опити за измама определи Байков факта, че някои туроператори изискват при пазаруване онлайн през гарантирани системи за разплащане като Paypal допълнителен процент върху стойността на продукта.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...