Калофер в сезона на розите

Автор: Венета Николова

© Снимка: Венета Николова

В късната пролет Розова долина се обагря в цикламено, а във въздуха се понася уханието на рози.

Хиляди гости от страната и чужбина се стичат всяка пролет в Централна България, за да присъстват на незабравимо зрелище – цъфтенето на прословутата българска маслодайна роза. По това време на годината прочутата Розова долина, заключена между суровите зъбери на Балкана и меките извивки на Средна гора, се обагря в цикламено, а във въздуха се понася божествено ухание на рози. Калофер е едно от подбалканските градчета, които посрещат любителите на “rosenreise”, или т. нар. “розови пътешествия”, организирани от местните туроператори. За много туристи от Германия, Австрия и Швейцария този термин е синоним на свежа утринна роса, опияняващ дъх на рози и красиви подбалкански пейзажи.

Калофер е едно от градчетата които посреща любителите на т.нар. “rosenreise”, или „розови пътешествия”.

Калофер е малко възрожденско градче, сгушено в подножието на скалистите урви на Стара планина. Известно е като родното място на Христо Ботев, чийто паметник се извисява в центъра на градчето. Туристите обаче го посещават най-вече заради запазената природа на Балкана и разпростиращите се в околностите му розови масиви. Българската маслодайна роза, влизаща в състава на всяка известна парфюмерийна марка по света, вирее само и единствено в Розовата долина, а на красивите й цветове и ефирен аромат може да се насладите само напролет, когато маслодайното растение започва да цъфти. „На много места по света има красиви природни гледки и исторически забележителности, но това, което нашият край предлага в допълнение, са розите” – разказва Николай Цуцов – собственик на „Цуцовата къща” в Калофер, която от години посреща любители на „розовите пътешествия”.

„Туристите пристигат при нас най-вече заради розите, розовите продукти,
ароматерапията и възможността да видят как се създава натурална козметика на основата на розовото масло – разказва Николай Цуцов. - Ходим да берем рози, посещаваме розоварни, показваме им как се правят сладко, кремове и парфюми от рози. Розовото масло, което се произвежда в долината, е с най-добри качества и не случайно нашият край е „меката” на придобиващите все по-широка популярност по света биопродукти и натурална козметика!”

Цуцовата къща е сред най-новите членове на марката „Зелена къща”, присъждана от Българската асоциация за алтернативен туризъм.

Кулминацията на сезона на розите настъпва през първия уикенд на юни, когато по традиция започва розоберът. Струва си човек да присъства на тази зрелищна фиеста, съпътствана с различни празненства, демонстрации на местни традиции и фолклорни изпълнения. По това време на годината къщата на Николай Цуцов, изградена в типичния за района възрожденски архитектурен стил, се изпълва с гости от Германия, Австрия и Швейцария. Туристите оценяват автентичната атмосфера на малкото хотелче – всичко в него е от камък и дърво, а гозбите, с които ги гощават, са приготвени по стари рецепти от екологично чисти продукти. Впрочем, къщата е сред най-новите членове на марката „Зелена къща”, присъждана от Българската асоциация за алтернативен туризъм за добри практики в отрасъла. Николай твърди, че популярността на организираните от туроператорите „rosenreise” расте с всяка изминала година. Тази пролет предприемачът се готви да посрещне и първата си група от Великобритания. За розобера в Калофер пристигат и много японци, но те са по-скоро индивидуални туристи. Освен с розите градчето, разположено близо до Национален парк „Централен Балкан”, е известно и с красивата си природа. В околностите му се намира една от най- живописните екопътеки у нас, номинирана за най-добра екодестинация за 2005 г. от едно от изданията на Нешънъл Джиографик. Районът е известен с красивите си носии и фолклорни традиции. Николай е завършил хореографско училище и редовно обучава чуждестранните си гости на народни танци. За целта кани в къщата местни гайдари, които озвучават хората с игривите си трели. Туристите посещават стара мелница и тепавица край Калофер, където се правят винени дегустации на местни сортове.

Старинните приспособления за производство на розово масло, запазили се през вековете, могат да се видят в дворовете на калоферските къщи.

„Дегустации в една планинска ферма на овче сирена тип моцарела с риган и всякакви други треви – разказва Николай. - Правим посещения на ателиета на местните плетачки на брюкселска дантела. Това всъщност е било един от основните поминъци на Калофер от началото на 19 век. В града са съхранени стари занаяти. Има ножари, има жени, които плетат типичните нашенски терлици, козяци, китеници, черги… Така че туристите могат да се запознаят с тези предавани през поколенията традиции. Водим ги по екопътеката, която започва край града. Там има много гъби и билки. Познавачите споделят, че за пръв път виждат 800 билки на едно място през пролетта!”

Николай разказва как повечето чужденци са очаровани от природата на Балкана. Някои от тях лягат в тревата, за да са по-близко до щурците, други се наслаждават на невероятното разнообразие от птици, трети пък събират гюл и пълнят с него възглавницата си, за да им ухае нощно време. Повечето му гости са високообразовани хора – банкери, лекари, интелектуалци, които пристигат в Калофер, за да избягат от урбанизираното си ежедневие и да изживеят 10-ина безметежни дни в Розовата долина.

Снимки: Венета Николова/bnr.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...