Пет съвета за безпроблемна почивка в чужбина


Най-сетне идва дългоочакваната отпуска и започвате да стягате куфарите. Любими дрехи, бански, карти на непроучените все още страни…

Сякаш нищо не сте забравили. Но трябва да се погрижите и за евентуалните проблеми, които могат да помрачат почивката ви. Предлагаме ви пет полезни съвета:

Около света без часова разликаКой не е чел като малък романа на Жул Верн “Около света за 80 дни”? И кой не помни главния му герой, който не само е успял да направи тази рекордно бърза обиколка, но и да пристигне с едно денонощие по-рано? И всичко благодарение на това, че е печелил по 4 минути при всяко пресичане на меридиан. Точно тази разлика във времето се нарича часова разлика и тъкмо тя може да ви провали първите дни от почивката.

С един самолетен полет можем да пресечем няколко часови пояса наведнъж и ако броят им надвиши три, организмът ни ще има нужда от период на адаптация. През време на която ще страда от безсъние, неспокоен сън, загуба на апетит и дори смущения в храносмилането. Всичко това са възможните последици от рязка смяна на часовия пояс. И нищо чудно – човешкото тяло е програмирано за определени биоритми. Впрочем учените са открили, че пътуванията от изток на запад се понасят по-леко от тези в обратната посока.

Нашият съвет

Започнете да се готвите за пътуването седмица преди стартовата дата – лягайте си да спите половин час по-рано всеки ден. А през първите дни на почивката гледайте да не оставате на слънце по залез – според учените-хронобиолози с това може да затрудните приспособяването си към новия ритъм. Ако страдате от безсъние, не взимайте приспивателни, защото те ще разстроят още повече вътрешния ви часовник.

Ужас, комари!Летният сезон се отличава с повишена популация на насекоми от различен вид и с различни размери. Най-разпространените са комарите. По света има около 300 вида комари, различни в различните страни. Затова ухапването от португалски комар може да бъде много по-неприятно за вас от ухапването от роден такъв, с който организмът ви отдавна вече е свикнал. Друг опасен вид насекомо е кърлежът, който е преносител на инфекциозни заболявания.

Учените отдавна са забелязали, че комарите хапят точно определени хора. Колкото и безнадеждно да ви звучи това, пригодността ви за жертва на прелитащ комар е програмирана генетично на 85 %. Женските комари (а именно те хапят) имат много силно обоняние и могат да си изберат жертва по миризмата на кожата на разстояние от 50 метра. Така че колкото сте по-спокойни и неподвижни, толкова по-добре за вас.

Нашият съвет

Специалистите препоръчват редовното ползване на препарати срещу комари (намазване или пръскане през 2 часа), като се напръсква не само кожата, но и дрехите. Веществата, които отблъскват комарите, запазват ефективността си по-дълго по дрехите, отколкото на кожата. А това, че комарите се плашат от ултразвукови прибори и ултравиолетови лампи е мит. Ако смятате да посетите страна, в която се въдят маларийни комари, ползвайте мрежи против комари, напоени със специален разтвор.

АптечкатаДори и да отивате в най-цивилизованата страна на света, същинско безумие е да не си вземете лекарства. Първо – не всички лекарства, с които сте свикнали, се продават в чужбина без рецепта. Второ – лекарствените препарати излизат на пазара под различни имена, а човек не винаги помни името на активното съдържащо се в тях вещество. И трето – определено лекарство може да ви потрябва и през нощта, и то на място, където няма денонощна аптека.

Решението е да си носите необходимия минимум медикаменти. Изобщо не е трудно да си съставите правилно аптечката. Само не забравяйте, че съдържанието й не зависи само от специфичните ви заболявания, но и от типа почивка, която планирате.

Ходенето на сафари и спането в бунгало нямат нищо общо с почивката в петзвезден хотел. Що се отнася до формата, в която ще носите лекарствата си – хапчетата и капсулите са по-добрият вариант. Сиропите не могат да издържат дълго на топло след отваряне на шишето, а свещичките могат лесно да се стопят. Непременно си носете и листовките, дори ако използвате дадените лекарства отдавна. В новите климатични условия могат да се проявят странични ефекти, с които все още не сте се сблъсквали.

Нашият съвет

Отпускарите най-често забравят да си вземат антибиотици за лечение на инфекции на пикочнополовите пътища (лесно можете да развиете цистит дори и при топло време), лекарства против киселини, термометър (непременно нечуплив), капки за очи и препарати за възстановяване на водно-киселинния баланс. И, разбира се, болкоуспокояващи.

Рядко щастиеНай-разпространеното заболяване при пътуване е разстройството. Случва се на всички – деца и възрастни, хора с проблемен стомах и хора с напълно здрава храносмилателна система. Но все още няма измислено профилактично хапче против разстройство. Ако проблемът продължи да ви измъчва и след завръщането у дома, непременно потърсете лекарска помощ. Повечето екзотични болести имат симптоми на безобидни заболявания, което затруднява диагностиката им. Ако имате съмнения за сериозно заболяване, обърнете се към специалистите по инфекциозни и паразитни болести.

Нашият съвет

Пийте вода само от бутилки, които са били херметично запечатани и отворени пред очите ви. Избягвайте и леда и сладоледа (човек никога не знае с каква вода са замразени). Белете всички плодове, които ядете и избягвайте ястията от сурово месо, риба и непреварено мляко.

Ваксинирайте сеЧесто заминаваме за централна и югоизточна Азия или Африка, пренебрегвайки ваксините. Т.е., разчитаме само на късмета си. А при пътешествие човек попада в непривични за него климатични условия, което повишава риска от инфекциозни заболявания. И то не само екзотични такива, но и хепатит А и В например. Точно затова трябва да си направите разумна преценка за необходимостта от ваксинация и вероятността да развиете неблагоприятна реакция към ваксината по време на почивката. Не забравяйте, че ваксините рядко съдържат живи причинители на заболявания – най-често субстанцията им включва само част от обвивката на вируса, която не може да ви разболее.

Нашият съвет

  При планирано пътуване в Африка и Южна Америка задължително се ваксинирайте от жълта треска. За пътешествията в тропиците се препоръчват ваксини срещу дифтерит, полиомиелит, тетанус и морбили. Задължителна е профилактичната противомаларийна химиотерапия (препаратите и дозировката им се избират от лекуващия лекар). Поклонниците, отиващи в Мека, е добре да си направят антименингококова ваксина. При пътуване в страните на централна и югоизточна Азия и Африка се препоръчват ваксини против хепатит А и В и коремен тиф./woman.bg


Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.