Преображенският манастир край Велико Търново днес чества своя храмов празник


Стотици миряни се събраха на днешния храмов празник на манастира "Св.Преображение Господне" край Велико Търново.

Светата обител е паметник на културата и архитектурата от национално значение. Според историческите хроники манастирът, основан около 1360 г. от царица Теодора-Сара и нейният син Иван Шишман, няколко пъти е опожаряван през годините на османското владичество, а по-късно е разрушен напълно от земетресение. Неговото възстановяване започва през 1825 г. от монаха Зотик с разрешение на турския султан Махмуд.

Градежът на главната църква "Преображение Господне" започнал през 1834 г. възрожденският майстор Димитър Софиянлията, участник във Велчовата завера. След неговата гибел строителството е продължено от майстор Кольо Фичето, който завършва югоизточното манастирско крило, главния вход и камбанарията с часовника. Стенописите, олтарите и иконите в комплекса са изработени от прочутите възрожденски майстори Захарий Зограф, Станислав Доспевски, Папа Витан.

Сред шедьоврите на българското възрожденско изкуство е стенописите на Захарий Зограф "Колелото на живота" и "Страшният съд", както и портретни изображения на Св.св.Кирил и Методий, Св. Патриарх Евтимий, Св.Теодосий Търновски, както и на царе от Първата българска държава /VII-IX/. През епохата на Възраждането манастирът се превръща в център на национално-освободителните борби. В наши дни обителта е любимо място за отдих на великотърновци и е сред най-посещаваните обекти от маршрутите за поклоннически туризъм.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...