Археолози откриха царска гробница от епохата на етруските в Италия


Царска гробница от епохата на етруските бе открита по време на разкопки в централната част на Италия, съобщи агенция АНСА, цитирана от БТА.

На обекта Таркиния, който е сред най-богатите на находки от епохата на етруските в областта Лацио, има десетки гробници. Изследователите обаче едва наскоро получиха разрешение да направят разкопки в т.нар. Гробница на царицата.

Гробницата датира от средата на 7 в. пр. Христа. Смята се, че там е извършено царско погребение, макар че не са намерени тленни останки.

Изследователите, открили гробницата, заявиха, че са попаднали на рисунки и декорации, които са характерни за други култури, съществували през епохата на етруските. Това показва, че градът е имал далеч по-големи връзки с външния свят, отколкото се предполагаше досега.

Археолозите смятат, че царската гробница е създадена от чуждестранни архитекти и художници, което свидетелства за солидната мрежа от контакти и търговски връзки с други цивилизации. Некрополът на обекта Таркиния включва около 6000 гроба, издялани в скалите, но е известен най-вече със своите близо 200 гробници, украсени с фрески в стила на ранното изкуство на етруските или в древногръцки стил. Некрополът е в списъка за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 2004 г.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...