България трета по брой на културните паметници в Европа

България се нарежда на трето място в Европа по културни паметници след Гърция и Италия. Историческото наследство, в комбинация с етнографската специфика на отделните региони у нас, е начин за привличане на все повече туристи. По оценка на специалистите културният туризъм се радва на все по-голям интерес и все повече печалби.

В последните години интересът към историческото ни, архитектурно, археологическо и етнографско наследство е нараснал не само сред сред българите, но и сред чужденците.

„Никой не отива в една държава само заради добрия хотел, заради интересния ресторант. Културният туризъм съчетава наследството, добрата кухня, атракциите, легендите, специалните събития", обясни доц.Соня Алексиева, експерт културен туризъм, НБУ.

Достъпните цени на билетите за културните ни обекти, това, че на толкова малка територия са представени всички исторически периоди, през които е преминала всяка европейска страна, изключително интересните и богати колекции с едни от най-добрите образци на изкуството на древността, средновековието и източноправославното възраждане, правят България привлекателна културна дестинация.

„В цял свят специалистите го посочват като туризъм, който води по-платежоспособни туристи, по-интелигентни, по-интересни, които пътуват по-често, по-кратко, които искат да научат нещо повече за своето хоби", каза Алексиева.

В Източните Родопи може да се докоснете до историята на древните траки. Десеките тракийски светилища и гробници привличат туристи от цял свят.

Сред тях разбира се блести с изключителна сила Перперикон", каза Даниела Коджеманова - археолог към РИМ - Кърджали. Уникално място, избрано от хората да изразят своята почит към скалите и слънцето, като изграждат светилище в ксъната Бронзова епоха, което в годините и вековете след това прави така, че мястото да се превърне в единственият град, изсечен в скалите на върха на едно скално плато.

Друг уникален паметник на тракийската култура е светилището край с. Татул, известно с името „Светилище на Орфей".

Крепостта Царевец, Балдуиновата кула и архитектурата на търновската художествена школа от години привличат туристи в старопрестолната ни столица. Изключителна атракция във Велико Търново е спектакълът „Звук и светлина". В последните години бе възстановен и оперният фестивал.

На местата, съхранили нашите традиции, туристите имат възможност да научат занаят, да дегустират местни вина, да опитат от традиционната за областта кухня и да усетят автентичната атмосфера на българското село.

Задаваме ли си въпроса защо японец идва от Япония и стои в продължение на месец да се учи да тъче чипровски килими в Чипровци, защо японци учат хоро в Габрово, да можеш да видиш какво прави иконописеца, да седнеш да се изцапаш и да работиш, да направиш първата си паницана уникалното грънчарско колело, да видиш уникални възстановки. Ние не купуваме само нощувка, билет - купуваме полет, мечта. Това, че десет дни сме мечтали да бъдем с любимите си хора, с приятелите си, заедно да открием нещо...", смята доц. Алексиева.

Източник: bTV

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...