Одрин,Турция / Edirne,Turkey -авторски фотопис

Одрин (Edirne - турски ез. или Αδριανουπολις - гръцки ез.)е град в Тракия, в най – западната част на Турция, близо до границите с Гърция (7км) и България (20км).

Той е столица на провинцията Одрин, а населението на града наброява 128 400 жители (по данни от 2002г.). Когато е основан града се е казвал Адрианополис – в чест на римския император Адриан (и до днес на гръцки се казва Адрианополис).
Одрин се явява входа на Турция за западния свят, това е първата спирка на новодошлите от Европа. Този красив град е известен с множеството джамии с елегантни куполи и минарета, които разкриват гледки от цялата провинция.
Един от най – важните паметници на древността е Селим джамия или джамията Селимийе (името идва от османския султан Селим II) - построена през 1575г. от великия архитект Мимар Синан. Джамията Селимийе - притежава най – високите минарета в Турция – 70,9м и грандиозен купол – по – голям от купола на Св. София в Истанбул. Не само джамии могат да бъдат част от туристическата обиколка.
Историята на града е доста богата. Има и атрактивни дворци – най – видния от тях е „Двореца на империята“ или Одринския дворец – построен е при властването на Мурат II. Забележителните странноприемници също са обект на интерес, като например странноприемниците Рустем Паша и Екмекциоглу Ахмет Паша – построени през XVI век.
Християнското наследство също е оставило своите следи – там се намират две български православни църкви – Св.Георги (от 1880г.) и Св.Св. Константин и Елена (от 1869г.). Ако сте почитатели на музеите също имате голям избор.



























Авторски снимки : Avtotravel

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...