Златото на траките ще привлича туристи в родните курорти

Златото на траките ще се включи в битката за привличане на нови туристи край морето.
 Варна и Бургас ще приютят най-ценните съкровища от древността това лято. Морската ни столица вече е дом на Панагюрското съкровище.
 В културния център "Морско казино" в Бургас пък ще бъдат изложени златното Вълчитрънско и сребърното Рогозенско съкровище. 13-те златни съда с общо тегло 12,450 кг и 20-те килограма сребърни находки ще бъдат изложени от 31 май до 31 август.
Посетителите на изложбата ще могат да влязат и в макети на четири от най-известните тракийски гробници в страната - Поморийската и тези в селата Свещари, Старосел и Мезек.

Тракийски богини, дорийски колони, триъгълни фонтрони над вратите и каменни квадри са само част от впечатляващите мотиви, заимствани от стените на древните тракийски гробници.

Жителите и гостите на Варна няма да има за какво да завиждат на бургазлии, защото освен на Панагюрското златно съкровище те ще могат да се полюбуват и на находките от царски гроб, открити преди няколко години край с. Златиница, Ямболско.
В Археологическия музей на морската ни столица до края на септември ще бъдат показани и златна диадема и огърлица, които са украсявали главата на погребаната край Синеморец през III в. пр. Хр. жена. Съкровища, задържани по митниците на България, също ще бъдат част от изложбата.
Copyright © CROSS Agency Ltd.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...