ДАНО туризъм или как да опазим природата и автентичните традиции на Родопите

Автор: Лина Иванова
© Снимка: dano-center.com
Норвежката къща, както е наречен центърът за доброволчески, академичен, научен и образователен туризъм, всъщност е старото училище на родопското село Момчиловци.
Приготовленията за летни и зимни ваканции, за по-кратки и по-продължителни пътувания винаги са придружени с вълнуващи преживявания. Туристическите емоции са заредени с положителна енергия и затова ги очакваме с нетърпение. Не винаги, когато се отправяме към морския бряг или към заснежените писти на планината, обаче се замисляме за това какви щети нанасяме върху природата. През последните години специалистите усилено говорят за „устойчив туризъм”. Определението, което дават за него, е туризъм, който носи ползи на местното население, но не съсипва природата и не нанася вреда на онова, което трябва да оставим след себе си на бъдещите поколения.
© Снимка: dano-center.com
Поглед към Момчиловци
Това е и една от мисиите на туристическия център ДАНО в живописното родопско село Момчиловци. Всъщност ДАНО е абревиатура на доброволчески, академичен, научен и образователен туризъм. За много млади европейци и гости от други континенти селото се е превърнало в притегателен център за образователен туризъм. Друга задача на центъра е да привлича български и чужди изследователи, студенти и ученици, които да проучват природата и автентичните традиции на Родопите. През месец май 2011г. центърът, който е проект на Национално движение „Българско наследство”, отваря врати за първите си участници:

Норвежката къща, както нарекохме нашия център, всъщност е старото училище на родопското село Момчиловци – разказва директорът на Национално движение „Българско наследство” проф. Румяна Михнева. – Сградата беше изоставена и полуразрушена. Ние решихме да приложим една идея за устойчиво развитие на туризма, разработена в университета „Джордж Вашингтон” в Америка и се захванахме със създаване на център за доброволчески, академичен, научен и образователен туризъм. На български език центърът е известен като ДАНО – от първите букви на тези думи. Получихме предложение да работим в тази посока от един от водещите американски специалисти по туризъм, консултирал много български проекти, свързани с развитието на алтернативните видове туризъм. Благоустрояването на центъра стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Кралство Норвегия – посочва проф. Михнева.
© Снимка: dano-center.com
Доброволческият туризъм на център ДАНО предлага възможности на гости от Франция, Германия, Италия и други страни да се занимават със залесителни дейности в планината, с работа в местни ферми или пък да участват в исторически, етнографски и археологически експедиции. Академичният туризъм е привлекателен за български и чужди студенти, специализанти и докторанти в области като география, история, културна антропология, екология. Учени и изследователи от същите дисциплини пък са хората, които се отдават на научен туризъм у нас. В групите по образователен туризъм могат да се включват ученици или пък цели семейства не само от страната, но и от чужбина. За тях опознаването и опазването на природата и местните традиции са много добра възможност не само за отдих и развлечения, но и за натрупване на допълнителна култура и познания. Една от програмите, по които се работи в център ДАНО, се нарича „Пътят на млякото”. Тя е част от проекта „Академия за наследство” на Националното движение „Българско наследство”:
© Снимка: dano-center.com
Това ще бъдат дейности, насочени предимно към младите, които са свързани с всичко, което знаем за млякото – обяснява проф. Михнева. – Планината Родопи е известна с това, че там е имало големи стада. Сега всичко, което се произвежда от мляко, всичко, което се произвежда от вълна, или пък различните традиции, свързани с тези дейности, ще може да бъде показвано от местните баби и дядовци. Хората от този край ще учат желаещите да плетат, да предат, да си заквасват мляко и пр. Имаме още един проект, който ще стартира през първата половина на месец юли. Участниците в него ще берат билки, ще варят сладка, ще гледат как се дои. С една дума – всички тези неща, които може да предложи планината. Цялата програма се приема много добре – казва проф. Михнева. – В деня, в който пристигат, младежите обикновено са притеснени от новата среда и липсата на приятели. След 24 часа вече играят заедно, пеят песни, вършат всичко с радост и удоволствие. Условията в сградата на центъра са прекрасни. 

В рамките на проекта „Академия за наследство” се организират експедиции и бригади, свързани с идеята за опазване на културата, на традициите и на българската природа. Проф. Михнева разказва за още един изследователски проект, в който предстои да се вложат много усилия. Засега той е наречен „Планината” – защото това е мястото, където могат да се наблюдават много проблеми на обществото – безработица, демографски проблеми, унищожаване на околната среда… Интерес към този проект проявяват учени и преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски”, както и големи предприятия в района на Родопите. Студенти от различни магистърски програми вече са имали няколкодневен стаж по този проект. Проф. Михнева обяснява, че едно от водещите правила при тези посещения е задължително да има срещи с местните хора. Това, което правят учените, трябва винаги да достига до родопчани, смята тя./bnr.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...