В Българските курорти масово се перат пари

Българските престъпни банди действат в 15 държави от Европейския съюз и са се специализирали в измамите с банкови карти и търговията с хора. По курортите прането на пари е много разпространено - в България са построени много луксозни хотели и курортни селища, чиито същински собственици са неизвестни.
Това се казва в репортаж на германския вестник "Зюддойче цайтунг" за българското черноморие. БГНЕС публикува пълния текст от репортажа на авторитетното издание.
Лято, слънце и алкохол на ниски цени. Слънчев бряг отдавна се "кичи" с тази слава и привлича мераклиите за евтина ваканция. Какво заварват те?.
Лошо обслужване, мръсни стаи, износени мебели. Освен това - персоналът е нелюбезен, а храната - неприемлива. Четиризвездният хотел на българското Черноморие очевидно е катастрофа, ако се съди по оценките, които е получил в портала "Holidaycheck".
Въпреки това целта остава неизменна - Слънчев бряг. Голямата бира струва 1 лев. Плащаш един коктейл, а получаваш два. От еврокризата няма и следа - точно обратното. В Европа това лято е най-изгодно да се почива в България - най-бедната държава-членка на Европейския съюз.
Разходите за летуващите в България достигат 51 процента от средностатистическите за Европейския съюз. Иначе казано - всяко евро е почти равно на две.
На Слънчев бряг е по-евтино, отколкото в Гърция, Египет, Тунис или Турция. Респективно - би трябвало да е рай за търсещите по-изгодното.
На този фон критичните коментари, които е получил хотела, някак избледняват. И настроението се запазва добро. Принципно туроператорските фирми въобще не би трябвало да предлагат хотели, чиито добри оценки са само 22 процента. Въпреки негативния си имидж въпросният обаче е в програмата на много от агенциите - заради ниската цена, на която излиза ваканцията.
Стаята е голяма - най-малко 40 квадратни метра. На стената виси една мрачна картина, има две легла, два дивана, малък прозорец, гардероб, маса, голямо огледало. Новопристигналият германски турист е приятно изненадан. След което открива, че мивката няма запушалка, бутонът за пускане на водата в тоалетната също отсъства, а хладилникът не работи. Не работи и климатикът, което в горещите дни с над 38 градуса определено е проблем. "Четиризвездността" на хотела е очевидно според местните критерии.
Обстановката в ресторанта е по-скоро рустикална, рибата е нарязана, като че ли с трион. Но пък има вкусни предястия - салати и сирена, с които българската кухня е известна. Нито е невкусно, нито - неприемливо. Все пак този, който би искал да се храни като в Германия, определено ще срещне трудности. И може да добави още някоя негативна оценка след завръщането си.
Някои се оплакват от нелюбезността на персонала. Но - поръчващите "ол инклузив" не бива да очакват келнерите да ги забавляват с вицове и да ги разсмиват - просто няма време. Масите се вдигат много бързо, за да могат да седнат следващите гости. Получаваш това, за което си платил - пълният пансион в този хотел струва 35 евро.
Междувременно алкохолът се лее неспирно. "Наистина ли искате само вода, а не джин?", пита изумено барманката. Атмосферата наподобява мюнхенския бирен фестивал Октоберфест, само дето вместо шатри наоколо има огромни хотели.
Въпреки неласкавите отзиви по форумите, хотелът е пълен догоре. Той е жив пример за източното разширяване на Европейския съюз, към което германският турист не успява да се адаптира незабавно. И докато в Италия, Испания или Гърция намира дребните нередности по-скоро за симпатични, то толерантността в Източна Европа очевидно се държи в определени граници. Само 7% от германците летуват в източната част на Европа.
Много от почиващите в този хотел са весели семейства от Чехия и Румъния, Полша, Русия, Украйна.
За германците това е чуждо обкръжение, разбирането е трудно, предубежденията са големи - Украйна е много далеч за повечето граждани на Федералната република.
Миналата година България е била посетена от 690 000 германци. Но се е случвало да бъдат и 740 000. Междинните данни за тази година също бележат спад, казват от туристическите агенции. "Може би все пак съотношението между цената и предлаганите услуги не е чак толкова изгодно", отбелязва един експерт.
Бургас е наблизо - само на 30 километра. С панелните си блокове напомня много за комунистическите времена. Но по морската градина и пешеходната зона посетителят може да предположи с какъв чар ще се сдобие един ден.
Градът изглежда дружелюбен и чист, но най-вероятно има и тъмните си страни. В Бургас процъфтява търговията с новородени, които се продават на бездетни семейства в Гърция, както се видя наскоро във филм, излъчен по германската телевизия ZDF.
Никъде другаде в Европейския съюз организираната престъпност не оказва толкова голямо влияние върху политиката, гласят критиките на Европейската комисия.
Българските престъпни банди действат в 15 държави от Европейския съюз и са се специализирали в измамите с банкови карти и търговията с хора.
По курортите прането на пари е много разпространено - в България са построени много луксозни хотели и курортни селища, чиито същински собственици са неизвестни.
Икономиката отбелязва много по-голям напредък от борбата срещу корупцията и престъпността. В първото полугодие на 2012 г. е постигнат лек бюджетен излишък, а до края на годината се разчита бюджетният дефицит да е само 0,5% от брутния вътрешен продукт. Общата задлъжнялост е едва 15% е и една от най-ниските в Европейския съюз.
  в. Зюддойче цайтунг/dnevnik 

1 коментар:

Почивка в Гърция 2014 каза...

Хубаво е да си почине човек от време на време и да се наслади на нещо вкусно. Това, че обстановката в ресторанта е по-скоро рустикална, рибата е нарязана, като че ли с трион е малко смешно. Но пък има вкусни предястия - салати и сирена, с които българската кухня е известна. Нито е невкусно, нито - неприемливо. Все пак този, който би искал да се храни като в Германия, определено ще срещне трудности. ..хахаха благодаря за тези съвета и примери които ни давате. Общо взето ще си седнем и ще си хапнем спокойно без да се притесняваме кой прибор за какво е хахах


Hotels,Holidays,Tickets...