Дворецът Топкапъ,Истанбул

Дворецът на султаните е огромен комплекс с множество сгради, дворове, фонтани, така че си отдели поне половин ден за разглеждането му.
Мехмет Завоевателят прави първата копка малко след покоряването на Константинопол през 1453 г. Султаните живеят тук до 1853 г., когато се местят в дворците Долмабахче, Чъраан и Йълдъз на Босфора. Топкапъ е постоянно дострояван до 18-и век, когато придобива сегашния си вид. Комплексът се състои от 4 големи двора.
В първия се влиза през имперската порта. Тази част от комплекса, в която са се провеждали различни церемонии, е била единствената открита за широките маси. Логиката е запазена и до ден днешен, защото влизането тук е безплатно. Най-важните сгради в този двор са църквата Св. Ирина и имперският монетен двор.
Портата на приветствието, известна още като Средната порта, води във втория двор и същинската част на двореца. Само султанът е можел да минава през нея на кон. Оттук започва и посещението на музея Топкапъ. Вторият двор е наричан още и Площад на Съвета, защото тук се намира сградата, в която се е събирал Диванът - имперският съвет. Тук е било официалното седалище на държавното управление. В този двор са още хазната, кухните, казарми, конюшни и най-високата сграда в комплекса - Съдебната кула.
Третият двор е сърцето и твърдината на двореца. Заобиколен е от солидни сгради и когато портите се затворят, влизането е практически невъзможно. Тук се помещават предимно жилищни помещения и казарми, но и залата за аудиенции, библиотека и училище.
Четвъртия двор е зает от цветна градина и голяма мраморна тераса с басейн. Оттук се разкриват страхотни гледки към Босфора, Златния рог и Мраморно море.
Харемът представлява цял обособен комплекс от сгради и дворове. Състои се от над 300 стаи, 9 хамама, две джамии, болница и пералня. Тук са живели султаните и техните семейства. За живота на жените в харема се носят какви ли не легенди, една от които  гласи, че султанът Ибрахим Лудия вързал всичките си 280 държанки и ги хвърлил в Босфора.
Пищната архитектура на Топкапъ се допълва от много на брой павилиони с различни функции и красиви външни градини. Накъдето и да погледнеш, добиваш представа за несметните богатсtва, събирани тук от всички краища на империята.
Билети (25 лири) се продават на www.muze.gov.tr/buy_e_ticket или на касите до портата към Втория двор. В харема се влиза с отделен билет (15 лири), който се продава на входа на тази част от двореца.
http://termo.bulevard.bg/places

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...