Истанбул-красивият мегаполис,столица на три империи

Photobucket


Турция

Градът е основан от Константин Велики на 26 ноември 326 г.

Разположен на седем хълма над Босфора и Златния рог, Истанбул е единствената метрополия, стъпила на два континента, която в историята си е била престолен град на три империи - Римската, Византия и Османската. Дълъг е 190 и широк 50 км. Всеки пети турчин днес живее в него. Приютил е между 12 и 15 млн. жители, а годишно половин милион заселници прииждат, за да търсят тук прехрана. През 12 години човешкото гъмжило се удвоява и се "раждат" 1000 нови улици. Някои твърдят, че Истанбул е деветият по население град на земята.

Въпреки че Турция е ислямска страна, и Истанбул, като всяка огромна световна столица, е мишена на терористите. Преди кървавите акции тук бяха специалитет на леви групировки и кюрдски екстремисти, а днес градът е един от прицелите на "Ал Кайда". След серията кървави атентати, при които загинаха десетки невинни местни жители и туристи, и тук днес ври от полиция.
За основател на древния град се счита Визант - вожд от Мегара, който дошъл тук през VII в.пр.Хр. Жителите на гръцкия полис попитали Делфийския оракул къде да направят колонията си, а той им отвърнал: "в страната на слепите". След дълги митарства вече изморени, решили да се установят на прекрасно място, заобиколено от Босфора, Златния рог и Мраморно море, което трябвало да се огради само от една страна. В далечината забелязали селище и си казали, че жителите му трябва да са слепи, за да не видят това чудесно местоположение, а да се заврат дълбоко в сушата.
Официално градът е основан от Константин Велики на 26 ноември 326 г. Константинопол бил бастион на новата християнска религия така ревностно, както по времето на султан Мехмет II Завоевателят станал столица на най-голямата ислямска империя.
Всяка година на 29 май 1453 г. Истанбул тържествено празнува падането на византийската империя и влизането на града в лоното на исляма. В "Света София", наричана още Великата християнска катедрала, чиято сграда била изчислена през 532 г. и после построена от най-добрите архитекти - математици на времето Антимий от Трал и Изидор от Милет, след тридневното плячкосване на града на 1 юни 1453 г. бил извършен първият мюсюлмански намаз. Тогава тя била превърната в джамия. Откривайки я на 27 декември 537 г., император Юстиниян възкликнал: "О, Соломоне, надминах те", убеден, че успял да възстанови величието на Римската империя. Иконостасът бил поддържан от 12 златни колони. Златни били също олтарът и 6000 канделабри. По разпореждане на Кемал Ататюрк през 1935 г. "Света София" е превърната в музей.
Срещу "Света София" е едно от най-големите водохранилища на Византия "Еребатан". Впечатляваща подземна мрежа от канали винаги била държана пълна в резерв, като предпазна мярка срещу дългите обсади на града. 336 мраморни колони поддържат арки и куполи и всяка е с уникална изработка и височина 9 м. Истанбул е почти безводен град и до него водата идвала по 25-километровия акведукт "Буздоган". Водохранилището било построено през VI в. и е служило в продължение на 14 столетия. То било зорко охранявано. По размери наподобява голям подземен град.
Основните забележителности на Истанбул са в "Историческия полуостров" на града, където са най-старите му части Сарайбурун и Султанахмед. Тук е дворецът Топкапъ - старата резиденция на османските султани, от където повече от 400 години са вземани важни решения и изпращани мощни армии срещу Европа. Днес тук могат да се видят безценни съкровища и изключително скъпи 65 000 произведения на изкуствата. Наблизо е джамията Ахмедие - единствената в света с шест минарета. Заради облицовката й със син и зелен фаянс я наричат Синята джамия.
Особено пленяваща вечерно време, заради красивото златисто осветление, е атмосферата на древния площад с втория по големина хиподрум след римския. Строителството му е започнал римският император Септимий Север, а го завършил на 11 май 330 г. византийският Константин Велики. Тук се издига Дикилиташ - гигантски обелиск, донесен от храма на бог Амон в египетския град Карнак. Тежи 300 т и е висок 32,5 м. За да го пренесат дотук, го срязали почти наполовина. Успял е да издържи всичките големи земетресения, които ставали в града през почти 100 г. На Хиподрума е и Змийската колона, която Консантин Велики донесъл през 326 г. от светилището на бог Аполон в Делфи, Гърция. Третата знаменита колона е Порфирогенната. Някога тя имала ковано медно покритие, което било смъкнато по време на Латинското нашествие, за да секат от метала монети.
На километър и половина от Хиподрума е един от най-старите и най-големи в света покрити пазари "Капалъ чарши". На 30 хектара в него са разположени 5000 магазина, в които работят 15 000 души. Пазарът е добре познат на нашенци, но малцина знаят, че в него има и ... 13 джамии.
Сред безбройните джамии на Истанбул са останали запазени и няколко църкви с уникални мозайки - едни от най-ценните от византийско време. Те могат да се видят в "Света София", в църквите "Света Ирина" и "Памакаристос" (които също били превърнати в джамии), в манастира Пантократор... Забележителна е и църквата "Хора". Тя е изградена на мястото на Юстинияновия манастир през IХ в. В Истанбул днес е Вселенската патриаршия.
Между трите забележителни исторически сгради на града е българската църква "Свети Стефан" или Булгар Килези, издигната на западния бряг на Златния рог през 1896 г. в неоготически стил. Цялата е сглобена от железни части с общо тегло 500 т. По проект на арменеца Ховсеп Азнавур я изработили в Австрия и дотук била пренесена с кораб по Дунав и Черно море.
В Истанбул не бива да се пропуска и неповторимият дворец "Долма бахче". Строен е като имитация на европейските през ХIХ в. от султан Абдулмеджит I, за когото Топкапъ се оказал старомоден. Тук в 285 стаи и 43 зали се намират 280 вази, 156 часовника, 58 свещника от венециански и бохемски кристал, китайски и севърски порцелан, слонова кост. Само златото и среброто, употребени като строителен материал, са съответно 14 и 40 т. Построяването на този дворец струвало 5 милиона златни монети, което днес е равно на 50 милиона щатски долара. В него се пази най-големият полилей в света, с тегло 5 т, дар от британската кралица Виктория II.

Play national anthem



Резервация на хотел в Истанбул
Резервация на хотел
Istanbul Maps
Гид на Истанбул

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...