Новият музей на Акропола с 14 хил. кв. метра изложбена площ !



Откриват новия музей на Акропола
От Теодор Войников

Дейвид Дилън, Аркитекчъръл Рекърд
Със съкращения


Новият музей на Акропола, минималистичен контрапункт на един от най-великите археологически обекти, ще бъде официално открит на 20 юни, осем години след като френско-швейцарския архитект Бернард Чуми спечели международния конкурс за проектиране и три десетилетия след като идеята за него се появи за първи път.

„Проектът беше избран заради простото, изчистено и красиво решение, което е в хармония с красотата и класическата простота на уникалните артефакти, изложени в музея”, казва професор Димитриос Пандермалис, президент на частната организация, която ръководи обекта.

Предизвикателството пред Чуми било да уважи историческата значимост на мястото, докато в същото време се съобрази с изискванията на съвременна Атина с нейния безумен трафик, тълпи от туристи и чести сеизмични трусове.

„Хората ми казваха: „Трябва да бъдеш контекстуален; сградата трябва да бъде в дорийския стил“ на традиционните гръцки храмове“, припомня си архитектът. „Забравете”, отговарял им той. „Не можете да повторите дорийския стил толкова добре, колкото древните гърци са го правили. Вместо това се стремих към същата прецизност и изчистеност, каквито има оригиналният храм.”


Музеят на Чуми представлява триетажен трапецоид от бетон, мрамор и стъкло, увенчан на върха с наклонен стъклен правоъгълник, в който са изложени парчета от оригиналния фриз на Партенона.


На първото ниво на сградата, минаващо над археологическите останки от древен град, се намират фоайето, галерии за временни изложби и магазини за сувенири. Стъклен под разкрива пред посетителите поглед към разкопания град, който беше открит по време на работата по терасиране през 2002 г. и който доведе до сериозни промени в първоначалния проект.

На второто и третото ниво, съединени посредством извити стъклени рампи, се помещава постоянната колекция от 4000 експоната, датиращи от архаичната епоха до периода на късната Римска империя, включително много скулптури, които някога са украсявали храмовете на Акропола. Всички те се осветяват от естествена светлина, както е била първоначалната идея. Гръцките власти се надяват, че новият музей ще ускори връщането на други загубени съкровища, най-вече прословутите „мрамори на Елджин”, които се намират в Британския музей в Лондон от 1817 г. досега.

Със своите 14 хил. кв. метра новият музей на Акропола предоставя десет пъти по-голяма изложбена площ от своя предшественик от XIX в., като в същото време има бар, ресторант, магазин и други удобства от съществена необходимост за съвременността. Разходите по строителството на съоръжението достигат 130 млн.евро. Властите се надяват, че тази огромна сума ще се изплати не само от нарасналия туристически интерес, но и от завръщането на гръцкото културно наследство.
http://e-comedia.com

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...