Хърватия - една магическа страна


Макар и зимата все още да ни изненадва със своето присъствие, топлите дни идват и преди да се усетим вече ще е лято. А какво по-хубаво през лятото от една незабравима почивка в планината или на море. А защо не и на двете места?

Едно райско кътче, което ще ви заплени както с културното си наследство, така и с красивата си природа, е Хърватия. Разположена в северозападната част на Балканския полуостров, на брега на Адриатическо море, Хърватия разполага с безброй места, които да посетите и на които да се насладите.

Ежегодно Хърватия привлича милиони туристи. Хиляда и стоте слънчеви и топли острова и полуострова в набразденото Адриатическо крайбрежие с многобройните си курорти и забелeжителности, могат да отговорят на очакванията на всеки посетител. Цялата страна е една огромна плажна ивица, благословена с най-кристално чистите води на Европа.

Ако сте любители на природата и обичате спокойствието, а не шумните градове и курорти, Хърватия ще ви изненада с безбройните си езера и хълмове в северната и североизточната си част. Там се спотайват още планини, обрасли с гори в Лика и Горски Котар, както и каменисто крайбрежие и хилядите оствовчета на Адриатическо море.

Вълшебните природни паркове, между които са вписаните в листата на ЮНЕСКО водопади на река Крък и езерата Плитвице, са магически места, които ще накарат дъхът ви да спре. Всичко това е част от природното разнообразие на тази красива страна.

В хърватските курорти от Дубровник чак до Риека можете да се потопите в пулсиращия ритъм на живота на тази малка адриатическа страна. Тук ще ви посрещтнат разнообразие от плажове, нощни клубове и дискотеки, спокойни ресторантчета и кафенета.

Животът тук кипи 24 часа в денонощието. Малките закътани дубровнишки улици денем са обсипани с магазинчета и сергии, от които ви примамват милиони красиви, интересни и невероятни неща. Вечер същите тези оживени улички се преобразяват в кокетни кафенета, които приканват посетителите си.

За любителите на историята и изкуството Хърватия разполага със старинни замъци, крепостни стени, руини от древността и различни музеи и галерии. От магическия амфитеатър в Пула през монументалните крепости на Дубровник до Дворецът на Диоклециан в Сплит - всичко това просто трябва да бъде видяно.

Като основна забележителност на страната е град Дубровник. Той е един от най-добре запазените средновековни укрепени градове на Средиземноморието, а старта част на града е под защитата на ЮНЕСКО.

Изграден основно между XII и XVI. век, в града изцяло са запазени градските стени с кули, Кнежев двор, катедралата, двореца Спонза, францисканският манастир, крепостта Ловрйенац. В миналото градът е бил един от важните центрове на развитие на хърватския език и средище на писатели, поети, драматурзи, художници, математици, физици и други учени. През средновековието Дубровник е най-добре укрепения град може би не само на Адриатика, но е в цяла Източна Европа.

Независимо дали разпускате активно или просто се препичате под яркото слънце, тук никога няма да ви е скучно.
автор : Милена Трачева, actualno.com

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...