Мачу Пикчу


Няма друго място, където душата да е по-свободна и щастлива от Мачу Пикчу! Това ще ви се прииска да възкликнете, ако се впуснете в пътешествие до Перу и Боливия.

Там ви очакват паметници на древни индиански цивилизации, на Империята на Инките, на испанското нашествие от XVI век и, разбира се, на Освободителя – националният герой на Южна Америка Ел Либертадор Симон Боливар, който през 20-те години на XIX век, освободил половината континент...

Столицата на Перу – Лима е една от най-красивите в света. На Индианския пазар, основна атракция по тези земи, ще бъдете привлечени от купищата шарени покривки, дървени маски, разнообразни керамични изделия, между които и “порногрънци” от прединкската култура мохика. Керамиката на мохиканите, живели по тези земи през първите осем века след Христа, пресъздава всички познати ни видове любов, минавайки през богатия еротичен спектър на фантазията...

Лима е основана на 6 януари 1535 г. от конквистадора Франциско Писаро. Днес там живеят около 8 милиона души – около една трета от населението на Перу. Най-големите забележителности са разположени в старинния център на столицата. В единия край на централния площад Пласа де Армас е Президентският дворец, а в другия – Катедралата. Не е за пропускане и археологическо-историческият музей Музео де Банко Сентрал, в който се съхранява богата колекция на керамични съдове от Предколумбовата епоха, златни накити и маски.

В Катедралата се намират останките на покорителя на инките и основател на Лима – Франциско Писаро. Старият манастир Сан Франциско също привлича многобройни туристи, като най-интересното е, че под него са разположени катакомби, съхранили останките на повече от 30 000 души. Тук може да си направите снимки с череп и кости в ръка, които буквално са на разположение на туристите.

Свещената земя на инките

Щом сте стигнали до този край на света, неизбежно е да искате да полетите над платото Наска, за среща с извънземния разум. Сигурно сте чували поне част от многобройните теории за произхода на загадъчните рисунки, с които е известен този край, и всичките те са свързани с посещението на извънземните.

И наистина, имате шанс да се качите на малък самолет, за да видите тайнствените фигури, нарисувани долу – птица, паяк и маймуна с набита на спирала опашка, а на отсрещната скала – космонавт. На площ с дължина повече от 60 км са разположени сложни, дълги стотици метри геометрични фигури – трапец, правоъгълник, триъгълник, или просто безкрайни прави линии – писта на извънземния разум.

Да посрещнете изгрева и да изпратите залеза на Титикака (Скала на пумата) – най-високото плавателно езеро в света – с това продължава пътешествието из Перу и Боливия. Разположено на височина 3820 м, Титикака предлага незабравими гледки.

От двете страни на езерото се намират два гранични участъка – на Перу и Боливия. Разхождайки се в перуанския град Пуно спокойно ще преминете в боливийския – Копакабана (само съвпадение с известния плаж в Рио де Жанейро). Всяка година по време на Светата седмица хиляди богомолци от Перу и Боливия се стичат тук в очакване на чудесата на покровителката на Боливия – Черната мадона. В останалото време Копакабана с малко скучно рибарско градче.

Оттук обаче, с малка моторница, може да се отправите до най-известното място в Титиката – Островът на слънцето. Легендите разказват, че инките са покривали скалата на пумата с вълна от викуня, за да не се похаби (викуня е първата братовчедка на ламата, даваща изключително мека и фина вълна). С такъв материал е бил облечен само владетелят Инка и неговите приближени. Единствено те имали правото да посещават свещения остров. Под Скалата на пумата се намират няколко пещери, свързани помежду си, в които са извършвани религиозни ритуали и са били принасяни човешки жертви.

Още много легенди могат да се разкажат за Титикака – за златната подводна верига, свързваща Острова на Слънцето със съседния, разположен на юг от него втори свещен остров – на Луната, носещ името Кояти. Според легендите, там върховният бог Виракоча е сътворил Луната, жена на Слънцето...

По брега на Титикака може да стигнете боливийската столица Ла Пас – най-високо разположената столица в света, намираща се на 3550 – 3950 м височина. Невероятно красив, градът е във формата на фуния, като към историческия му център се слиза по серпентините по ръба на тази фуния. В далечината на юг се вижда снежната шапка на гиганта Илиамани (6439 м) – вторият най-висок връх в Боливия след Сахама (6542 м). Въпреки че разстоянието по въздух дотам е над 50 км, човек има чувството, че е толкова близо, колкото Черни връх до София.

Столицата Ла Пас е основана през 1548 г. от испанеца Алонсо де Мендоса. В града, с красиви сгради в колониален испански стил, ще може да разгледате центъра, концентриран около двата главни площада – Сан Франциско, със забележителната катедрала, носеща същото име, и вторият – пред Президентския дворец и Паметника на Независимостта. Ще видите и паметниците на Христофор Колумб и разбира се, тези на Освободителя Симон Боливар.

Само на два часа път североизточно от Ла Пас е загадъчният град – паметник Тиауанако, за който през XVI век се носели слухове и легенди сред испанските конквистадори. Индианците аймара, живеещи по тези земи при испанската колонизация, са вярвали, че такъв голям град не може да бъде построен от смъртни хора, а от особена изчезнала раса от великани, наричани от някои “виракочи” – по името на върховния индиански бог Кон-Тики Виракоча. И наистина, обикновените индианци аймара едва са изкарвали прехраната си на тези височини и едва ли биха могли да построят огромните сгради.

Златният Куско и Мачу Пикчу

Златният Куско, старата столица на Империята на инките, е основана някъде в XII-III век. Градът е разположен на 3300 м височина, в началото на един от притоците на Амазонка. Градината Кориканча в Коско преди 5 столетия е била от чисто злато. Златни змии с очи от скъпоценни камъни се виели в златната трева между златни лами и златни пастири. В чашките на златните цветя с диаманти пъплели златни бръмбари и пеперуди... Всички тези ювелирни чудеса обаче били разграбени от испанските колонизатори.

Куско е сърцето на Империята на инките, докато през 1535 г. испанците не ги отблъснали окончателно и обявили града за своя столица.

В Куско ще видите още инкската баня Тамбо Мачай и Червената крепост Пука Пукара. Тук е и Кенко – Храмът на ранената пума и обсерватория на инките – едно от чудесата на инкската наука. В деня на лятното равноденствие в Южното полукълбо - 22 декември – тази скала хвърля сянка върху намиращата се на няколко метра гранитна плоча с формата на пума. През различните дни на годината слънцето при изгрева се докосва до различни части на този уникален и вечен часовник. Кенко увенчава образа на пумата, символ на крепостта Саксахуаман –най-грандиозното творение на инките.

На 120 км с туристическото влакче от Куско се стига до вратите на Мачу Пикчу, при боговете на инките... Пътят навлиза в каньона на Амазонка, заобиколена от вечните снегове и ледове на Андите.

Мачу Пикчу – няма друго такова човешко творение, където в такава идеална хармония да съжителства невероятната природа и построеното от човешка ръка. Тук са Интихуана – Слънчевата наблюдателница, Храмът на слънцето – единственото известно и запазено светилище на бог Виракоча. Следва прочутият Храм с трите прозореца, изграден от огромни каменни блокове в трапецовидна форма. До него пък е Дворецът на Великия жрец с огромен камък в средата, където са се извършвали жертвоприношенията...

Някои определят Мачу Пикчу като “Осмото чудо на света” или “Първото чудо на Америка”. Напускайки тази светиня, се сещате за думите на испанеца, възкликнал при гледката на Мачу Пикчу: Древните перуанци са разбирали, че душата на човека иска по-голям простор, отколкото тялото му.

travel.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...