Долменът до село Хлябово


Думата долмен произлиза от старобретонския език, където тол означава маса, а мен е камък.
Има открити долмени в Япония, в цяла Азия и Европа, както в Централна и Северна Африка.Тяхната възраст се определя на от 2 до 1 хилядолетие преди новата ера.
Представляват няколко гладки, плоски камъка поставени като стени и покрити с друг, голям камък, така че да образуват камера. Смята се, че са използвани за гробници. Имат коридор, малка камера, а след нея е голямото помещение. Траките са ги използвали като модел за направата на гробниците-могили, където разстановката на помещенията е абсолютно същата, но в по-големи размери. Голям коридор, малко помещение и накрая голяма камера-гробница.
На територията на България долмените са между 700 и 1000. За разлика от единствените ни менхир и кромлех, те са много повече и се срещат основно в Източните Родопи, Източна Стара планина, Странджа, но с най-голяма концентрация са в Сакар. Чел съм, че там има сведения за над 400 долмена.
Избрах да представя долмена в село Хлябово, до Тополовград.
Ако можем да сравним другите долмени със селски църквички, то долменът до Хлябово, съвсем правилно може да претендира за Катедралата на долмените в България. Много добре запазен и с ясно очертани отделни помещения. Около Хлябово има още четири долмена.


Той е единственият представен със снимки в новия музей до Александрово.






Външен вид на долмена.






"Голямата зала"


предверието с коридора

Има и още едно малко помещение пред голямата зала, което е покрито с две каменни плочи.


Долменът се намира на около 3 км след селото, по пътя към Българска поляна. Има много малка табелка, която няма начин да я прочетете, ако не сте тръгнали специално заради мегалита. От паркинга има пътека:

Долменът е на около 150 метра от пътя:


Сега поставят големи обяснителни табели, но още не са готови:


alexooo

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...