Египет си иска Нефертити от Германия


Главата на Хатшепсут може да е фалшификат

Прочутият бюст на Нефертити от години е предмет на спорове между Берлинския музей и този в Кайро. Захи Хауас, ген. секретар на Висшия съвет за египетски антични ценности, заяви преди месец за "Тагесшпигел ам зонтаг", че бюстът бил откраднат и се намира в Германия "нелегално". Хауас, който сега разполагал с документи, и преди е призовавал 3400-годишната творбата да се върне в Кайро.

Бюстът на египетската царица е открит при разкопки през 1912 г. и изнесен в Берлин от германския милионер, финансирал разкопките. Според Германия Египет официално не е искал бюста, а разкопките - финансирани с германски пари, дават равни права и на двете страни върху находката.
Докато проблемът не бъде решен Захи Хауас заплашва да не сътрудничи с новия берлински музей, който се готви да изложи Нефертити при отварянето си през октомври. „Откраднатото трябва да ни бъде върнато и това включва пет уникални произведения в нашата култура. Едното е Нефертити", казва египетският археолог. Според него 5000 обекта на египетското изкуство незаконно се намират в чужди колекции. През февруари британски вестник писа, че според германски архивен документ в началото на 20 век германският археолог Лудвиг Борхардт заблудил египетски чиновник, за да може да отнесе бюста в Германия.

Скулптурно изображение на египетската царица Хатшепсут в Египетския музей в Берлин пък може да се окаже фалшификат, писа преди дни "Шпигел", цитиран от БТА. Резултатите от ново изследване показват, че камъкът, от който е изсечена главата, прилича на изкуствен строителен материал. Хатшепсут е петият фараон от 18-ата династия от епохата на Новото царство и е първата известна жена в световната история наред с Тутмос Трети, Рамзес Втори, Ехнатон, Тутанкамон и Клеопатра, управлявали Древен Египет.

Според официалното описание на Египетския музей в Берлин, главата на Хатшепсут е направена от "кафяв гранит". Бюстът (3 кг) е купен през 1986 г. за почти 1 млн. германски марки. Резултатите от изследването показват, че главата е изваяна от "камък, богат на магнезит и сидерит". Досега не била известна нито една подобна статуя от бреговете на Нил. Имало и "влакнеста" субстанция, което може да е изкуствен материал, твърдят учените. В света има няколко бюста на Хатшепсут, но всички те са направени от розов гранит, пясъчник или варовик.

Изображението на Хатшепсут било купено от лондонския търговец на антики Робин Саймс, уважаван антиквар с 33 магазина. През 2005 г. обаче е осъден и признава, че е купувал редки предмети от черния пазар. Египетският музей не може да махне от експозицията си главата на царицата, защото по договора с фондацията на Ернст фон Сименс, платила експоната, се задължава да го излага за вечни времена.
Милена Бойкова-Терзийска

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...