Българското Черноморие опустя...


В разгара на лятото, когато по родното ни Черноморие всичко трябва да е заето и да работи на пълни обороти, стоят полупразни хотели, а предлагащите квартира са повече от желаещите, коментираха за БТА експерти в бранша. Съюзът на собствениците в курорта "Слънчев бряг" отчита около 20 процента общо намаление на туристите в курорта в сравнение с миналата година. Но всеки, който посети курорта, ще види, че повечето хотели са полупразни.

От Държавната агенция по туризма обявиха, че някои хотели ще останат затворени през целия сезон. Освен построените един в друг хотели, грозотията, шума на строежите, а и мръсотията също отблъскват родните и чужди туристи. Почиващите идват да ходят по пясък и трева, а не по бетон, който преобладава в повечето ни курорти.

Една пета от хотелите по морето, главно тези на втора и трета линия са празни, потвърдиха и от Института за анализи и оценки в туризма. Отделно около 700 хотела се предлагат вече втора година за продан, без да има желаещи да ги закупят. Независимо от това продължават да излизат нови хотели на пазара, а трети са пред завършване и никой не може да каже на какво чудо се надяват предприемачите, коментират от строителния бранш.

Цената на нощувка в Слънчев бряг варира от 40 до 110 лева и основно зависи от това на какво разстояние от плажа е хотелът. В нея влиза освен легло, закуска и безплатно ползване на басейн и шезлонг. В магазините хранителни стоки в курорта се предлагат от 100 до 200 процента надценка в сравнение с цените във вътрешността на страната.

В сравнение с колегите си от Гърция и Турция родните хотелиери не свалиха цените и имотите им останаха полупразни. Нито в старата, нито в новата част на Несебър собствениците на хотели и на квартири намаляват цените, коментира за БТА собственичка на туристическа агенция в черноморския град. В средата на летния сезон в Несебър туристите са много по-малко от очакваните, оплакват се местни жители.

Като причини от бранша посочват по-евтините оферти в Гърция и Турция, както и лошата инфраструктура и ниското ниво на обслужване по Черноморието ни.

ekipnews.com

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...