Минимум 20% е спадът на туристи по Черноморието..


Настоящият туристически сезон протича малко по-различно, но като цяло е по-слаб от предходния. Това съобщи Атанас Стоилов, председател на Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО).

Той обясни, че някои от хотелите, които имат направени договори за предварителна продажба, нямат спад на туристите. Но има и хотели, които отчитат спад до 40%.

"Така че като цяло спадът е минимум 20%. В някои от хотелите има до 100% заетост, но има и такива хотели, в които или липсват туристи, или чак сега започват да пристигат. В Златни пясъци собственици на хотели говорят за спад на туристите от 30%”, каза той.

По отношение на идеята да се проведе среща между ръководството на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и представители на АБЧО Стоилов обясни, че първите запитвания по въпроса ще бъдат направени в началото на септември.

"В МРРБ може да говорим за няколко неща. Едното е свързано с оперативните програми. Почти всяка една черноморска община беше засегната от спирането на средствата. Например при нас, Община Аксаково, изграждането на третото платно към Добрич също беше спряно и един проблем, свързан с голям брой катастрофи, не беше решен", каза Стоилов.

"Второто нещо, за което искаме да говорим, е да започне разговор за ново териториално деление на България и най-вече за обособяването на Черноморския регион като отделен регион, където всички общини имат едни и същи проблеми. Третото, което ние ще искаме, е да има участие на наши представители в комисиите, когато се обсъждат и изработват закони за Черноморието”, каза още председателят на АБЧО.

Според Стоилов проблем са неясните правила за отдаване на плажовете на концесия, неясните правила за обособяването на лодкостоянки за рибарите, обособяването на рибарските селища и въобще всички проблеми, свързани с инфраструктурата.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...