Търсят купувачи за 203 хотела по Южното Черноморие..


80 от собствениците искат по над 1 млн. евро..

Двеста и три хотела на територията на Бургаска област са обявени за продан, показва справка в сайта imot.bg. „Цифрата е реална, но много често се продават просто сгради, защото те никога не са работили като хотели. Да продадеш хотел, е един вид продажба на бизнес, а над 150 от тези, които в момента са на тезгяха, са просто кооперации или къщи на няколко етажа", обясни за „Монитор" брокер от водеща компания в Бургас.


Въпреки това около 80 хотела се предлагат на цена над един милион евро. Търгуват се за около 3000 евро на кв. метър, което е нереална цена според специалисти. Собствениците обаче обявили тези цени, защото имат огромни задължения към банките. Справка на „Монитор" показа, че в подобна ситуация е попаднал и хотелът, който през 2005-а беше обявен за сграда на годината. Задълженията му по ипотека са за 1,9 млн. лева. Става дума за топхотела „Тринити", който се намира в Стария Несебър и е обявен за 2 млн. и 304 хил. лева начална цена от частен съдия-изпълнител Таня Маджарова. Базата е на първа линия до морето с бистро, лобибар и рецепция на партерен етаж. Хотелът е в стил старите сгради на града, като е облицован с камък и дърво, а покривът е с керемиди. Разгъната застроена площ на имота, обявен на публична продан, е 740 квадратни метра. Хотелът разполага с всички екстри, пише в съобщението на съдия Маджарова. Топимотът е собственост на фирма "Каратур" ООД от Свиленград. Участие в компанията вземат два холинга - "ПТ холдинг" АД и "Грийн холдинг" АД, сочи справка в ДАКСИ. В първия участие има Министерството на икономиката. Във втория холдинг дял притежава американска компания.

От 23 юли т.г. за продан е обявен и друг атрактивен хотел - „Резорт" . Той се намира на 130 м от морето край Слънчев бряг и приема туристи от 2006 г. Собствениците искат за него почти 10 млн. лева. Сградата разполага с 66 апартамента и търговски център на пет нива.

В Обзор пък искат 6 млн. лева за тризвезден хотел. Сградата е на четири етажа и е на самия бряг на морското градче. Хотелът е функционирал като такъв само един сезон и е като нов. Купувач обаче не се е намерил.

Според специалисти това не е учудващо, защото през първото полугодие на тази година в сравнение със същия период на миналата сделките с недвижими имоти са намалели с една трета. Това показват данните на Агенцията по вписванията. В морските курорти, като община Несебър, сделките са намалели с близо една четвърт - от 3500 за първото полугодие на миналата година сега са 2650. „В близките 12-15 месеца не очакваме раздвижване на пазара", коментират брокери.


Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...