ЮНЕСКО пожали Несебър..


Старият Несебър е неповторимо културно и природно наследство на човечеството и няма да бъде отписван от световната съкровищница.

Това каза след специалното си посещение в древния град постоянният представител на Япония в ЮНЕСКО Тадамичи Ямамото.


Ямамото направи 3-часова обиколка, придружен от посланика на България в ЮНЕСКО Ирина Бокова.

"Несебър притежава несравнима комбинация от много важни елементи, които привличат хората. Изключително важно е неговото историческо наследство. Но градът е уникален, защото освен всичко е и природно красив", коментира Ямамото. Според него са малко градовете, които биха могли да се похвалят с такава комбинации. "Смятам, че всеки разбира защо този град е в списъка на Световното културно наследство", допълни той.

Визитата на двамата посланици е по инициатива на Ирина Бокова и е във връзка с кампанията за избор на генерален директор на ЮНЕСКО.

Пратениците на организацията са пожелали лично да се запознаят с актуалното състояние на древните сгради, както и на цялостната визия на античния град.

Кметът на града Николай Димитров, от своя страна, предложи на посланиците на ЮНЕСКО да изготвят стратегия за създаване на фонд към организацията за финансиране на реставрационни дейности и съхранение предимно на архитектурните паметници, които са най-застрашени./monitor.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...