Храмът на Кибела в Балчик !..



24 август 2009 | 15:16 | Агенция "Фокус"

с.Камен бряг.

Храмът на Кибела в Балчик е един уникален културен паметник и по света има само няколко такива, заяви зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. Чобанов днес инспектира аварийно-укрепителните работи в резервата “Яйлата” край каварненското село Камен бряг . Зам. министърът бе придружен от областния управител на Добрич Желязко Желязков и кметът на Каварна Цонко Цонев. Пред журналисти Тодор Чобанов заяви, че е добре запознат с археологическите разкопки на Храма на Кибела и е посещавал мястото неколкократно. Обектът е много добре запазен и страната ни има изключителния шанс този късно-античен храм да е достигнал до нас в много добро състояние, със запазени скулптури на богинята, каменни декорации, редки мазилки и надписи, които ще донесат ценна информация за религиозния живот през времето на късната Античност в региона. Нежеланието на държава и община да намерят трайно решение на въпроса със собствеността попречи на дейността в археологическия обект, смята зам.-министърът Тодор Чобанов. Той припомни обаче, че археологията е публична държавна собственост. В този смисъл откритията в Балчик Храм на Кибела също е собственост на държавата. Предстои да бъде намерено трайно решение на въпроса с парцела, където са открити находките и който е частна собственост. В случай, че общината в Балчик не желае да развива този културен обект като туристическа дестинация, “ние ще търсим други модели за това”, категоричен е зам.-министърът на културата. Той допълни, че се водят неофициални разговори с различни международни донори, които проявяват интерес към подкрепа на проекти за развитие на културни туристически обекти, и увери, че храмът вече е известен в цял свят и с едно добро обгрижване би могъл да се превърне в първостепенна атракция по северното ни Черноморие.

Жулиета НИКОЛОВА



Кибела (среща се и като Кимема, Диндимена) е фригийска богиня, считана за майката-земя. Почитали я в големи части на Мала Азия (около гората Ида, в Лидия, Витиния, Галатия и т.н), пише онлайн енциклопедията "Уикипедия".

Кибела е наричана още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо. Олицетворява силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете. Спътници на богинята били корибантите, куретите и дактилите в планината Ида.

Към средата на I хилядолетие пр.н.е., чрез гръцките колонии в Мала Азия, култът към нея проникнал и в Гърция, където богинята се отъждестявала в Рея.

Култът на Кибела (Magna Mater) е въведен в Рим на 4 април 204 пр.н.е., когато черният камък (метеорит), символ на богинята, е преместен от Песинунт (Фригия) и е поставен в Палатинския храм. В Рим Кибела се отъждествява с богинята на посевите и жътвата Опс. През 191 пр.н.е., в периода на Републиката в нейна чест са въведени празниците мегалезии. Изобразявана е в обкръжение на животни./екон.бг

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...