Около 400 са различните видове дървета и храсти в Морската градина в Бургас


Бургас.

Около 400 са различните видове дървета и храсти в Морската градина в Бургас, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Извършените четири инвентаризации в парка от 1950 до 1987 година показват намаляване на видовото разнообразие в градината.

Въпреки това, интересни и редки видове дървета не липсват. Началникът на отдел „Озеленяване” в община Бургас Светла Танева съобщи, че интересни видове в старата част на градината са ликвидамбърът /Амброво дърво – бел.ред./, големите форми на чемширите, ливанският кедър, летният дъб, тисът в централната част на парка. Лагерстремия индика е един много интересен лятно цъфтящ храст, някои хора го наричат летен люляк или индийски люляк. Той е разположен на територията около летния театър и дори в момента може да се види цъфтящ. Пауловнията е много красиво не само листно-декоративно, но и красиво цъфтящо дърво с лилави цветове. Разположено е около паметника на Пушкин и до Флора-Бургас, цъфти през пролетта с много интересни конусовидни съцветия в лилаво. Има и видове, които са типични за по-високите надморски височини като габъра и глога. Друг много интересен вид, на който хората се радват и коментират, е Macloura autanthiaca, което дава зелени набръчкани плодове като тенис топка”, каза Танева.

В Морската градина в Бургас има черен и бял бъз, като и Гинко билоба, чиито листа са обект на внимание от много посетители. Срещат се различни видове ели - гръцка, испанска, конколорка /сребриста ела – бел.ред/ и дори хартиено дърво. ”По-големи залесявания с него са извършвани на скатовете откъм морето. Там има много големи масиви. То е с интересни по форма листа, които са мъхести и не е високо - около 5-6 метра. Другите солитерни форми и ниски дървета са китайски мехурник, миризливата върба също е използвана за изолиране по периферията на парка. Има много храстови масиви от видове, които са повечето пролетно и лятно цъфтящи –люляк, котонеастри, различни видове дрянове.

Интерес представлява розмаринът, който постоянно се къса и се носи по къщите. Общото видово разнообразие на храстите е около 150 вида и над 250 вида декоративни видове”, каза Светла Танева.

Катя НИКОЛОВА

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...