Скалната църква в “Яйлата” се разпада


 МК дава пари за консервация и реставрация "след година-две", каза зам.-министър

Видимо е, че земетресението се е отразило негативно на археологическия резерват “Яйлата”, обяви заместник-министърът на културата Тодор Чобанов, цитиран от БТА. Заместник-министърът, който е археолог по професия, пристигна спешно в резервата по настояване на премиера Борисов ден след неговото посещение в село Камен бряг и “Яйлата” на 7 август.

Категорично може да се каже, че земетресението е ускорило някои естествени процеси, които текат в тези специфични ронливи скали, посочи Тодор Чобанов. Той е огледал всички паметници на културата и по думите му най-засегната е скалната църква. От нейния свод са откъснати камъни, има цепнатина, която се нуждае от аварийно укрепване, за да се предотвратят по-нататъшните щети.

Първо, трябва да направим нещо, за да укрепим свода на църквата и да спрем разпада, а след това може да мислим за нещо по-трайно, отбеляза Чобанов. Препоръчах на кмета на община Каварна аварийно да обезопаси зоните, в които туристи и посетители могат да пропаднат от скалните участъци на самия край на резервата, откъм морето, добави заместник-министърът на културата. Той каза, че след година-две Министерството на културата ще положи по-сериозни грижи за късноантичната крепост на “Яйлата”, тъй като тя се нуждае от консервация и реставрация. По думите на Чобанов тези дейности ще я превърнат в по-атрактивно място за туристите.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...