Фестивал на пясъчните скулптури в град Бургас !...



Приказни герои от пясък радват посетителите на черноморския ни град Бургас !

Летният туристически сезон по българското Черноморие продължава и свидетелство за това, освен хубавото време, са и множеството културни прояви, доставящи допълнителна наслада на курортистите. Така туристите не бива да се изненадват, ако при разходката си в бургаската Морска градина се натъкнат на приказни герои от обичани детски филми и книги. Те не са летен мираж, приказката е реалност и тя се нарича Фестивал на пясъчните скулптури. Започнал в началото на юли, той ще радва посетителите на Бургас до средата на септември. Специално цветно осветление придава допълнителен приказен чар на пясъчния град през нощта.

Фестивалът набра популярност след първото си издание през миналата година, а през тази той е и по-мащабен, и по-посетен: „Второто издание набра популярност – казва Михаил Куцев, директор на общинско предприятие „Летен театър, фестивали и концерти” към община Бургас. - Бройката на посетителите надхвърли тази на миналогодишния фестивал на пясъчните фигури още след 15-тия ден от откриването му. Съответно и приходите са доста по-големи. Страните, от които има артисти – скулптори на пясъчни фигури, са България, Русия, Полша, Чехия, Холандия, Португалия и САЩ.”

Изкуството на пясъчната скулптура набира все по-голяма популярност в Европа. С годините майсторите стават все по-умели, а произведенията им намират място дори в Книгата на рекордите Гинес, както и в много рекламни каталози, събиращи зрители от различни кътчета на света. В България Фестивалът на пясъчните скулптури е организиран от община Бургас, а артистичен директор е руснакът Владимир Кураев, който има музей за ледени скулптури в Москва. Работи с пясък, сняг и лед и е професор в Московския университет. Пясъчните фигури са подредени в спирала. Централната фигура е 8-метрово Дърво на приказките, в чиито клони има вградени различни герои от популярни и обичани детски приказки. На върха му са кацнали двойка щъркели, символизиращи щастието. Около Дървото на приказките са разположени останалите пясъчни композиции 18 на брой, за чиято направа са изразходвани над 3 300 тона пясък. Посетителите могат да разпознаят сред приказните герои Пинокио, Спящата красавица, Трите малки прасенца, Мани и тигърът от станалия популярен филм „Ледена епоха”, Джаба от „Междузвездни войни”. Пясъчните скулптури са направени така, че да устоят на капризите на времето и туристическия интерес:

„Пясъкът е парадоксален строителен материал. Той се изплъзва между пръстите, дъждът го дълбае, а вятърът го разпръсква. Той символизира отлитането на времето и преходността на нещата. Когато се пресова, пясъкът става устойчив и всеки, който е спал на плажа, ще ви каже, че пясъкът може да бъде като бетон. За да се направят обаче гигантски пясъчни скулптури, е необходим специален пясък”, обяснява Михаил Куцев и уточнява: – За пясъчните скулптури се използва пясък от кариера, от който не е отстранена глината. При смесването на този вид пясък с вода и последващото изсъхване на слънце на скулптурите се получава доста здрава спойка. Така изработката на тези фигури е по-трайна от обикновените, които много туристи и особено децата правят до морския бряг, където пясъкът е постоянно влажен.

Тези пясъчни скулптури, които са изработени с пясък от кариерите, издържат по 2-3 месеца. Доста сериозно внимание обърнахме на посетителите. Поставени са табели, че катеренето по скулптурите е нежелателно, защото зрителите имат огромното желание да се фотографират едва ли не върху тях. Качват се, прегръщат ги, което нерядко ги поврежда. Пясъкът е здрав, но пък е пясък и когато десет човека на ден се качват по фигурите и ги пипат, това разваля тяхната цялост. Следим за реда с цел да запазим тяхната макар и нетрайна красота за по-дълго време. Времето също не щади този род изкуство. Преди дни се изсипаха поройни дъждове, които обаче не повредиха скулптурите, дори имаше лека градушка в началото на сезона и тя също не успя да ги повреди. Но понякога природните сили не нанасят такива вреди, каквито хората с действията си. За щастие до момента фигурите са непокътнати.”

Фестивалът на пясъчните скулптури е част от по-мащабен проект на община Бургас и общинското предприятие „Летен театър, фестивали и концерти”, който има за цел да превърне морския град в средище на фестивалния туризъм.

Диана Христакиева
Снимки: автора

Българско национално радио

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...